infakt__frame.jpgKao i svake godine civilno društvo će obeležiti 9. Maj – Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom. Ove godine koalicija nevladinih organizacija iz 44 grada Srbije je pokrenula projekat SRBIJA U EVROPSKOJ UNIJI: Šta od toga imam JA, šta od toga ima MOJ GRAD.

Okosnicu projekta čini 300 interaktivnih panela na kojima će najmanje 25 000 građana Srbije imati priliku da u direktnom dijalogu sa oko 900 stručnjaka dobije odgovore na pitanja da li i na koji način proces pridruživanja Srbije Evropskoj Uniji utiče na životni standard, kvalitet života, lični i profesionalni razvoj.

Tama decentralizacije pokrenuta je još 50-tih godina. Od 2000-te pa do danas o ravnomernom regionalnom razvoju Srbije i decentralizaciji dosta toga je napisano, ali gotovo ništa nije urađeno pa bi kao primer mogao da služi i dohodak građana u Dimitrovgradu koji je 17 puta manji nego u Vojvodini ili Beogradu.

Evropske unije i pridruživanja Srbije EU postala je jedna od najkontroverznijih na javnoj sceni Srbije. Približavanje Srbije EU je od 2000, bar deklarativno, bio jedan od prioriteta svake njene vlade. Ipak, svi pokazatelji govore da su reforme bile uspešne samo u meri u kojoj su integrisale vrednosti, standarde i norme EU i njihovo efektivno sprovođenje u praksi.
Protivurečne interpretacije različitih aktera današnje političke scene mistifikuju temu pridruživanja Srbije EU, prave konfuziju i ne dajući građanima dovoljno informacija na osnovu kojih mogu doneti racionalan izbor.

Već narednog petka u okviru Projekata„SRBIJA U EVROPSKOJ UNIJI: Šta od toga imam JA, u Valjevu će biti održana još jedna panel diskusija na temu “Reforma javne i lokalne uprave i učešće građana u procesima odlučivanja”, a gosti će biti prof.dr. Bogoljub Milosavljević
i Saša Kristić, diplomirani ekonomista i magistar prava.

Projekat sufinansiraju Fond za otvoreno društvo, Srbija i Institut za održive zajednice.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…