etno.jpgZakon o podeli besplatnih akcija šest najvećih javnih preduzeća, stupio je na snagu. Evidentiranje gotovo četiri miliona građana koji imaju pravo na besplatne akcije počeće 28. januara, i trajaće do kraja jula, tako da nema bojazni da neko neće stići da se prijavi. Postupak evidentiranja biće regulisan Uredbom koju bi Vlada mogla da usvoji već sledeće sedmice. Prema predlogu ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, građani će se za besplatne akcije prijavljivati na šalterima Pošta Srbije i Nacionalne službe za zapošljavanje. Za prijavu će im biti potrebna samo lična karta, ali će morati da dođu lično.
Pravo na besplatne akcije imaju građani koji ih do sada nisu dobili, koji su 31. decembra, 2007. bili punoletni, i koji su upisani u knjigu državljana Republike Srbije do 3. januara 2008. godine. Važno je napomenuti da su akcije nasledne, ali da bi se imalo šta naslediti uslov je da se nosilac prava prijavo za besplatne akcije.
Građani će moći da računaju i na novčanu nadoknadu od prodaje 68 firmi koje su već privatizovane tenderom jer se očekuje da će u narednih godinu dana država prodati svoj udeo od 15 odsto u svakom od tih preduzeća. To neće biti teško, jer se većina tih firmi već nalazi na berzi. Posle prodaje, dobijen iznos će se u kešu podeliti na 3,85 miliona ljudi.

Svi punoletni građani dobiće novčani iznos od prodaje akcija preduzeća koja će biti prodata na tenderu, a koja se nalaze u Privatizacionom registru, uključujući i akcije šest javnih preduzeća koja se manjinski ili većinski privatizuju, tačno 15 odsto tržišne vrednosti kapitala.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…