Gimnazija 1.jpgValjevska gimnazija i Matična biblioteka “LJUBOMIR NENADOVIĆ” organizuju predstavljanje knjige Kolubarska bitka autora dr Slobodana Ristanovića 14.decembra 2007.godine u svečanoj dvorani gimnazije sa pocetkom u 18 casova i 30 minuta.
O knjizi ce govoriti Zdravko Ranković i autor knjige,odlomke iz knjige citaće ucenici gimnazije, a stare srpske pesme peva Svetlana Spajić.

Inače, Koubarska bitka jedna je od najvećih u ratnoj istoriji srpskog naroda, Kolubarska bitka vođena je 30 dana, na frontu širokom 150 kilometara, protiv dva puta brojnijeg i nemerljivo jače opremljenog zavojevača, vojske Austrougarske carevine.

U zoru 3.12.1914.godine srpska vojska svrstana u 63 puka svih poziva pod vođstvom komadanata: generala Živojina Mišića, vojvode Stepe Stepanovića, generala Pavla Jurišića i generala Vukomana Aračića prešla je u odsudnu ofanzivu na celom frontu i za 13 dana najkrvavijih bojeva i žestokog proganjanja neprijatelja oslobodila otadžbinu.

Braneći slobodu i nacionalni opstanak, srpski narod je podneo velike ljudske i materijalne gubitke. Za pobedu u Kolubarskoj bitci srpska vojska je dala oko 60.000 poginulih i ranjenih boraca.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…