infakt__frame.jpgU sredu 12. decembra 2007. godine, sa početkom u 12 časova, u sali SO Valjevo, održaće se prezentacija projekta «Upravljanje opštinskim zemljištem». Ovim projektom, koji opština Valjevo realizuje u saradnji sa UN-HABITATOM, prikazana je upotreba novih Geo-informacionih (GIS) tehnologija u stvaranju baze podataka o opštinskoj imovini.

O «Upravljanju opštinskim zemljištem» govoriće članovi tima za realizaciju projekta:
• Predrag Martinović
• Ljiljana Bojanić

U decembru 2005. godine potpisan je Memorandum o saradnji sa GTZ projektom “Upravljanje zemljištem/Katastar u Srbiji, sa ciljem podrške opštinama u Srbiji u njihovom nastojanju da poboljšaju upravljanje komunalnim zemljištem korišćenjem Geografskih informacionih sistema (GIS). Saradnja je uspešno uspostavljena i trajala tokom 2006. godine, a nastavak saradnje planira se i za 2007. godinu.

Opštinski GIS je rezultat saradnje između opštinske administracije, lokalnih komunalnih preduzeća, nacionalnih komunalnih preduzeća, RGZ i drugih nosilaca informacija o zemljištu. Kao takav, predstavlja sredstvo za bolje upravljanjem zemljištem. GIS je računarski sistem namenjen prikupljanju, obradi, upravljanju, analizi i održavanju prostorno orijentisanih informacija.

U cilju stvaranja održive strukture za efikasno upravljanje zemljištem na lokalnom nivou, GTZ projekat pruža podršku Odboru za urbanizam Stalne konferencije gradova i opština, kako bi se stvorili uslovi da ovaj Odbor postane mesto za razmenu informacija i planiranje aktivnosti u okviru upravljanja komunalnim zemljištem. Radi bolje razmene iskustava među pilot opštinama u GTZ projektu, formirana je i Radna grupa za GIS pri Odboru za urbanizam.

U okviru projektnih aktivnosti u 2006. godini započeta je izrada internet stranice namenjene GIS-u, a pri trening centru SKGO uspostavljen je GIS info centar, u kome će u narednoj godini otpočeti obuka i informisanje opštinskih službenika u tematskoj oblasti.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…