mupn_saopstenje.jpgPosle višestrukog ubistva u selu Jabukovac, gde je iz lovačke puške ubijeno devet žitelja tog mesta, ministar Dragan Jočić najavio je pooštravanje zakonske regulative o nošenju oružja. On je istakao da treba pooštriti izdavanje oružanog lista za puške i pištolje i oduzimati oružje svakoj osobi koja napravi bilo kakav incident.

Na sajtu MUP-a navedeno je da je za nabavljanje oružja potrebno uverenje iz suda da protiv te osobe nije pokrenuta istraga ili optužnica i uverenje da je ovlašćena da rukuje oružjem.

Zakonom o oružju i municiji zabranjeno je nošenje lovačkog, sportskog i posebnog oružja izvan lovišta, objekata streljačkih organizacija i drugih namenskih objekata.

Građani Srbije mogu nabaviti, registrovati vatreno oružje i dobiti dozvolu za nošenje oružja za ličnu bezbednost uz određene zakonske uslove i samo na osnovu odobrenja Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kada se u postupku za izdavanje odobrenja za nabavku oružja opravdano posumnja da podnosilac zahteva nije zdravstvno sposoban da rukuje vatrenim oružjem, nadležni organ uputiće ga na lekarski pregled, predviđeno je tim propisom.

Poslednji put 2003. godine izmenama Zakona o oružju i municiji koji i dalje važi pooštrene su zatvorske kazne za neovlašćeno držanje, nošenje, prodaju, nabavljanje ili izradu vatrenog oružja, municije ili eksploziva.

Zatvorske kazne od šest meseci do tri godine zamenjene su kaznama od jedne do pet godina. Za krivična dela koja su se ranije kažnjavala od jedne do pet godina zatvora, predviđa se kazna od najmanje tri godine, a za najteža krivična dela iz ove oblasti, kazna iznosi najmanje pet godina.

Ove izmene usledile su, jer je čak 86 odsto svih krivičnih dela koja spadaju u red najtežih i društveno najopasnijih, počinjeno oružjem u nelegalnom posedu.

Skupština Srbije je Zakon o oružju i municiji usvojila još 1992. godine, a taj propis za 10 godina pretrpeo je više izmena.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…