infakt__frame.jpgKulturna manifestacija “Noć muzeja” biće održana 19. maja na oko 100 muzejskih i galerijskih prostora širom Srbije.

Pored Beograda, u kojem se ta manifestacija održava već četvrti put, ove godine učestvovaće i Novi Sad, Šabac, Valjevo, Niš, zatim Muzej na otvorenom “Staro selo” kod Sirogojna, Gradski muzej u Somboru, Savremena galerija i Narodni muzej u Zrenjaninu i Narodni muzej u Kikindi, saopštili su organizatori.

Koncept “Noći muzeja” već više od decenije predstavlja specifičan način oživljavanja muzejske kulture u više od 120 gradova u svetu, dok se u Beogradu održava od 2005. godine, uz podršku gradskog sekretarijata za kulturu.

“Kada smo 2004. godine odlučili da se upustimo u organizaciju Noći muzeja, želeli smo da dostignemo nivo organizacije i posećenosti kakav ta manifestacija ima u Francuskoj ili Austriji”, rekao je jedan od inicijatora, Mladen Petrović.

On je dodao da se prošle godine ta manifestacija uz podršku ministarstava kulture Srbije i Francuske zvanično priključila evropskoj “Noći muzeja”, i “zbog sve većeg interesovanja proširila” i na druge gradove Srbije.

“Posle relativno skromnog starta, kada je prva Noć muzeja, 16. aprila 2005.
imala je 20.000 posetilaca, na pet lokacija, lagano smo rasli. Drugu Noć, u septembru 2005., na 15 lokacija, posetilo je 70.000, a treću, u maju 2006. godine 160.000 ljudi, na 23 mesta, da bismo stekli status najposećenije kulturne manifestacije u Srbiji”, rekla je organizatorka Ana Jovanović.

Od ove godine “Noć muzeja”, kao manifestaciju značajnu za razvoj muzejske kulture u Srbiji, podržavaju Medjunarodni savet muzeja “ICOM” i Muzejsko društvo Srbije, a pored njih “značajnu podršku” pružile su ambasade SAD i Brazila u Beogradu, dodala je Jovanovićeva.

Kao ilustracija značaja ove manifestacije za razvoj muzejske kulture može poslužiti podatak da prosečno 10.000 ljudi poseti jednu lokaciju, tako da za osam sati trajanja manifestacije pojedini muzeji imaju više poseta nego u redovnim okolnostima tokom čitave godine.

“Noć muzeja” će se, pored 52 beogradske lokacije, održavati na 18 mesta u Novom Sadu, sedam u Valjevu, dvanaest u Šapcu, i na još oko 15 lokacija u Srbiji, a u Beogradu je, uz podršku GSP, uz kartu za manifestaciju ,obezbedjen i prevoz vozilima tog preduzeća.

Cena ulaznica je 200 dinara u Beogradu, i 100 u većini ostalih mesta.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…