infakt__frame.jpg>>>641. – Kineska princeza Ven Čeng udala se za vladara Tibeta, na osnovu čega je kasnije Kina polagala pravo na suverenitet nad tom južnom planinskom provincijom.

>>>1507. – Kao najamnik kralja od Navare poginuo je italijanski general Čezare Bordžija, zbačeni vojvoda od Romanje, vanbračni sin pape Aleksandra VI.

>>>1848. – U Beču su izbile velike studentske demonstracije protiv policijsko-apsolutističkog režima kancelara Klemensa Meterniha i ubrzo je planula revolucija koja je potresla temelje Austrije.

>>>1854. – Velika Britanija i Francuska priskočile su u Krimskom ratu u pomoć Otomanskom carstvu, zaključivši s njim savez protiv Rusije.

>>>1856. – Rođen je srpski vojvoda Stepan-Stepa Stepanović, jedan od najistaknutijih vojskovodja u dva balkanska i u Prvom svetskom ratu.

>>>1868. – S pravopisa Vuka Karadžića skinuta je zabrana i otad je u Srbiji svako mogao da piše kao što govori. Rešenje o tome je na osnovu odluke kneza Mihaila Obrenovića potpisao ministar prosvete Dimitrije Crnobarac, bečki i pariski doktor nauka. Konačnu pobedu svog pravopisa Karadžić nije doživeo.

>>>1880. – Rodjen je srpski pisac Vladislav Petković Dis, jedan od najtalentovanijih pesnika srpske književnosti.

>>>1881. – Rodjen je turski državnik Mustafa Kemal, poznat kao Kemal Ataturk, otac moderne Tuske, pod čijim je vodjstvom 1922. zbačen poslednji sultan Muhamed VI, a 1923. proglašena republika s njim kao predsednikom na čelu.

>>>1890. – Rodjen je ruski baletski igrač i koreograf Vladimir Fomič Nižinski, možda najveći u istoriji baleta, čija je igračka karijera trajala samo četiri godine, jer je 1917. oboleo od neizlečive duševne bolesti.

>>>1907. – U eksploziji ratnog broda “Jena” u francuskoj luci Tulon poginulo je najmanje 118 ljudi.

>>>1913. – Kanbera je postala prestonica Australije.

>>>1914. – Umro je američki inženjer Džordž Vestinghaus, pronalazač vazdušne kočnice za lokomotive i tramvaje.

>>>1925. – Umro je kineski revolucionar i državnik Sun Jat Sen, otac moderne Kine i njen prvi predsednik od 1911. do 1912.

>>>1930. – Vodja borbe za nezavisnost Indije Mahatma Gandi otpočeo je kampanju gradjanske neposlušnosti protiv britanske kolonijalne uprave i njene namere da uspostavi monopol u proizvodnji soli.

>>>1935. – Umro je srpski fizičar, elektrotehničar i pronalazač Mihailo Pupin, naučnik svetskog glasa.

>>>1938. – Nemačke trupe su ušle u Austriju, a Adolf Hitler je dva dana potom objavio da je Austrija postala deo Trećeg Rajha, što su zapadne sile posmatrale skrštenih ruku, nastojeći da na svaki način izbegnu rat s nacistima.

>>>1940. – Posle poraza u “zimskom ratu”, započetom sovjetskom invazijom krajem 1939, Finska je potpisala mirovni ugovor kojim se odrekla Karelijske prevlake i grada Viborg na istoku zemlje.

>>>1945. – Nemačka Jevrejka Ana Frank ubijena je u 15. godini života u nemačkom nacističkom logoru Bergen-Belzen. Njen dnevnik postao je simbol stradanja Jevreja u Drugom svetskom ratu, u kojem su Nemci planski istrebljivali taj narod u Nemačkoj i svim okupiranim zemljama Evrope.

>>>1946. – Rodjena je američka glumica i pevačica Lajza Mineli, čije su osnovne glumačke vrline ogromna energija i sugestivnost.

>>>1947. – Predsednik SAD Hari Truman proklamovao je u Kongresu doktrinu o pomoći zemljama ugroženim od komunizma [“Trumanova doktrina”]. Prva sredstva su data Grčkoj i Turskoj.

>>>1964. – Umro je srpski slikar Jovan Bijelić, član Srpske akademije nauka, jedan od najznačajnijih jugoslovenskih likovnih stvaralaca izmedju dva svetska rata.

>>>1966. – Parlament je lišio Ahmeda Sukarna svih zvanja, uključujući titulu predsednika Indonezije, a general Suharto postao je vršilac dužnosti šefa države.

>>>1968. – Ostrvo Mauricijus u Indijskom okleanu, britanska kolonija od 1810, postalo je nezavisna članica Britanskog komonvelta. Istog dana 1992. Mauricijus je proglašen republikom, prekinuvši tako i simbolične veze s britanskom krunom.

>>>1971. – Premijer Hafez el Asad referendumom je izabran za predsednika Sirije.

>>>1978. – Partije levice su, prvi put u istoriji Francuske, dobile apsolutnu većinu u prvom krugu parlamentarnih izbora.

>>>1984. – U Velikoj Britaniji počeo je generalni štrajk rudara.

>>>1988. – Vlada Južne Afrike zabranila je opozicionu grupu koju je predvodio anglikanski nadbiskup Dezmond Tutu, uz tvrdnju da je ona “pretnja javnoj bezbednosti”.

>>>1992. – U indijskom gradu Bombaj u seriji eksplozija koje su podmetnuli islamski teroristi poginulo je više od 300 ljudi. Indija je za eksplozije optužila islamskog suseda Pakistan, ali je Islamabad odbacio te tvrdnje.

>>>1993. – Na godišnjicu masakra, islamski teroristi izazvali su u Bombaju novu seriju eksplozija u kojima je poginulo najmanje 200 ljudi.

>>>1994. – Engleska anglikanska crkva rukopoložila je 32 žene za sveštenike, prekinuvši tako 460 godina dugu dominaciju muškaraca.

>>>1999. – Poljska, Češka i Madjarska su kao prve članice bivšeg Varšavskog pakta ušle u NATO.

>>>1999. – Umro je američki violinista jevrejskog porekla Jehudi Menjuhin, jedan od najvećih violinista 20. veka.

>>>2000. – Umro je srpski trener Aleksandar Nikolić, tvorac superiorne jugoslovenske škole košarke, najznačajniji stručnjak evropske košarke u 20. veku.

>>>2000. – Papa Jovan Pavle II zatražio je oprost za mnoštvo grehova rimokatoličke crkve, uključujući postupke prema Jevrejima, jereticima i ženama.

>>>2003. – U atentatu ispred zgrade Vlade Srbije snajperskim hicem ubijen je srpski premijer Zoran Đindjić. Na predlog Vlade, vršilac dužnosti predsednika Srbije Nataša Mićić proglasila je vandredno stanje.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…