infakt__frame.jpgVera je pravoslavni put koji obavezuje.Vođen ovom mišlju i sticajem čudnih okolnosti Milovan Jovanović se našao na tragu velikog broja nestalih ikona i pomogao da te ikone budu spasene i vraćene vlasnicima. Za taj svoj podvig kada je često i rizikovao život, odlikovan je najvišim priznanjima Srpske Pravoslavne Crkve.
IZJAVA
Tako je pronašao svoj put i kao poštovalac nasleđa svojih predaka, a sa spoznajom da mnogi od nas neznaju zitija svojih Svetitelja i velikomučenika, Milovan Jovanović je došao na ideju da pristupi izradi slavskih ikona,polieleja,grbova i ostalih pravoslavnih relikvija za pravoslavne hramove i sve poklonike ove vrste umetnosti. Na ovaj korak odlucio se pre svega radi sopstvenog zadovoljstva, a tek nakon toga radi želje drugih ljudi da poseduju ove jedinstvene predmete…
IZJAVA
Ikone su spomenici religioznih velikana, spomenici koji nas podsecaju na njih i njihov rad, podsticaj za religiozno-moralni zivot, jer bude zivu uspomenu na njih i njihova dela koja zagrevaju, odusevljavaju, izazivaju i vuku da ih podrazavamo.
Posmatrano u celini Milovanove ikone ostavljaju utisak, pre svega, svojom formom gde su zanatski korektno data rešenja figura shvacenih u cisto vizantijskom stilu.
IZJAVA O IZRADI
I pored svega što je do sada uradio Milovan, nije završio traganje za ukradenim crkvenim predmetima on i dalje traga i vraća ih tamo gde im je mesto.
IZJAVA
Kako sam kaze,ikonama se svakodnevno trguje, a ako se ta trgovina nastavi vrlo lako mozemo ostati bez svoje bastine.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…