infakt__frame.jpgU kasarni “Vojvoda Živojin Mišić” danas je svečano obeležen 16. novembar Dan roda pešadije. Na taj dan 1914. godine otpočela je Kolubarska bitka, koja je jedna od najznačajnijih pobeda Srpske vojske. Ona je ovekovečila slavu srpskog oružja, proslavila junaštvo i vrednost srpskog vojnika i dokazala proverene sposobnosti srpskih vojskovođa.
Ova bitka predstavlja vrhunac napora malene srpske vojske i veštine njenih komandanata. Hrabra i vešto vođena vojska u najtežim uslovima i u neravnopravnoj borbi, preotela je inicijativu neprijatelju, probila mu strategijski front, odvojeno potukla njegove razdvojene armije i potpuno očistila teritoriju Srbije od neprijatelja. Rekao je pukovnik Milan Nedeljković komandant 20. motorizovane brigade ističući značaj Kolubarske bitke za naš narod i vojsku.
Pobeda u Kolubarskoj bici rezultat je sjajnih ratničkih osobina kojima su se odlikovali borci i starešine iz tog slavnog perioda. Značajno mesto u Kolubarskoj bici zauzeo je i 5.pešadijski puk Kralja Milana čije tradicije nastavlja i neguje naša jedinica.Istakao je Nedeljković.
Svečanosti u kasarni prisustvovali su predstavnici Opštine Valjevo, Srpske pravoslavne crkve, Kolubarskog okruga, Ministarstva odbrane, MUP-a Valjevo, privrednog,kulturnog i javnog zivota Valjeva.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…