infakt__frame.jpgGrujica Milovanovic bavi se gajenjem ruža od 1973 godine.Kako sam kaže ovaj posao radi zbog ljubavi prema ovom cvecu. Rasadnik se nalazi u Dračiću na Kamenitovcu,a ovo mesto ima još jedan naziv Mirisno brdo,zahvaljujući upravo ovom rasadniku.
Glavna delatnost je proizvodnja sadnica ruža, četinira, lišćara, šiblja i mnogih drugih ukrasnih vrtnih biljaka.
IZJAVA
Prema Grujinim rečima prihod nije veliki ni najvazniji.Prvi rezultati su postignuti, a najveca dobit je dragoceno iskustvo i uzivanje u prirodnom bogatstvu. To iskustvo stice i danas tako da u ovoj proizvodnji postize odlicne rezultate.
IZJAVA
Trenutno se u rasadniku ruža “Grujica Milovanović” nalazi oko 80 najrazličitijih vrsta ruza razvrstanih po grupama,boji i nameni.
Ruža je vrtna trajna biljka koja naraste i do 2 metra. Pojedine vrste ruža uzgajaju se u obliku drveta. Danas se uzgaja nekoliko hiljada vrsti ruža. Listovi su veliki. Perasti listici s donje strane su svjetliji, trepavicasto i jednostruko nazubljeni. Prvobitna boja ružinog cveta bila je ružicasta,ali danas postoje ruže razlicitih velicina cvetova i boja. Cvetovi imaju veliki broj cvetnih latica i prašnika. Pojedine vrste neobicno su ugodnog i lepog mirisa, a ukusa blagog koji lagano steže…
Za lek se skupljaju latice u punom cvatu i po suvom vremenu ..
Caj od latica ruže preporucuje se kao sredstvo za cišcenje krvi. Taj caj lagano otvara, pa se koristi kod žutice, nesvestice, vrtoglavice i glavo-bolje. Latice ruže veoma su korisne kao sredstvo za jacanje srca i živaca.
IZJAVA
Ruže treba saditi u jesen,i pri tome moramo uvek paziti da ih ne sadimo u blato.
Sorte patuljastog rasta, idealne su za male vrtove ove sorte su odličnog ukusa i lepog izgleda.
IZJAVA
Još jedne retka biljka koja se može naći u ovom rasadniku je Ginko Biloba njeno lišce i seme se vec vekovima koristi u staroj kineskoj medicini, prvenstveno za lecenje astme, bolesti bronhija i pluca, kao i za poboljšanje periferne i moždane cirkulacije krvi. Savremena medicina prihvata, preventivno i lekovito delovanje ginka. Ginko je najšire korišćen prirodni preparat današnjice.
Veruje se da biljke, na njima svojstven način, misle i razlikuju dobro od zla, ljubav od mržnje. Čika Gruja ih neguje znanjem i ljubavlju… a one uzvraćaju lepotom i vitalnošću!

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…