infakt__frame.jpg>>>1494. – Roden je francuski kralj Fransoa I, koji je Bolonjskim konkordatom 1516. osigurao prevlast krune nad nacionalnom crkvom.

>>>1583. – Roden je italijanski orguljaš i kompozitor Đirolamo Freskobaldi, najveci majstor svog vremena na orguljama. Bio je preteca Johana Sebastijana Baha u kompozicijama za orgulje, koje je obogatio novim izražajnim sredstvima.

>>>1683. – Vojska poljskog kralja Jana III Sobjeskog potukla je Turke i razbila drugu opsadu Beca.

>>>1733. – Umro je francuski kompozitor i orguljaš Fransoa Kupren, centralna licnost muzickog života Pariza pocetkom 18. veka.

>>>1801. – Ruski car Aleksandar I ukinuo je gruzinsku kraljevinu i prikljucio je Rusiji.

>>>1848. – Švajcarska je usvojila novi ustav kojim je postala federalna unija s jakom centralnom vlašcu.

>>>1876. – Roden je srpski politicar, pozorišni i književni kriticar Milan Grol, dugogodišnji dramaturg i upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, od 1940. šef Demokratske stranke.

>>>1878. – Egipatski obelisk poznat kao “Kleopatrina igla”, napravljen od mermera iz Asuana oko 1475. pre nove ere, postavljen je u Londonu.

>>>1888. – Roden je francuski pevac i glumac Moris Ševalje, zaštitni znak francuske muzicke komedije, koji je plenio šarmom i lakocom i neusiljenošcu pevackog i glumackog manira.

>>>1897. – Rodena je francuski nuklearni fizicar i hemicar Irena Kiri – cerka nobelovaca Pjera i Marije Kiri – koja je sa suprugom Žanom Frederikom Žolio 1935. podelila Nobelovu nagradu za hemiju.

>>>1910. – Za prvu ženu policijskog oficira u svetu, u Los Andelesu je postavljena Alisa Stebins Vels.

>>>1913. – Roden je americki atleticar africkog porekla Džesi Ovens, jedan od najvecih sportista 20. veka, koji je osvojio cetiri zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936.

>>>1916. – Na Kajmakcalanu je u Prvom svetskom ratu otpocela ofanziva srpske vojske protiv Bugara i Nemaca.

>>>1919. – Italijanska armija sastavljena od dobrovoljaca pod komandom pisca Gabrijela D”Anuncija zauzela je Rijeku.

>>>1943. – Nemacki komandosi su u Drugom svetskom ratu, na osnovu naredbe Adolfa Hitlera, oteli bivšeg italijanskog fašistickog diktatora Benita Musolinija, zatvorenika nove vlade Italije.

>>>1944. – Prve americke jedinice su stupile na tlo Nemacke u Drugom svetskom ratu.

>>>1953. – Nikita Hrušcov je postao prvi sekretar Centralnog komiteta Komunisticke partije S S S R, preuzevši najmocniji položaj upražnjen smrcu Josifa Staljina.

>>>1968. – Albanija je saopštila da napušta Varšavski pakt.

>>>1970. – Palestinski otmicari digli su u Jordanu u vazduh tri aviona oteta šest dana ranije posle poletanja iz Njujorka ka Evropi.

>>>1974. – U Etiopiji je levicarska vojna hunta zbacila s vlasti cara Haila I Selasija, koji je vladao od 1928, kad je posle smrti Menelika II imenovan za regenta i kralja.

>>>1977. – Južnoafricka policija ubila je u zatvoru crnackog lidera Stiva Bikoa.

>>>1980. – U udaru bez prolivanja krvi, u Turskoj je nacelnik Generalštaba general Kenan Evren oborio vladu Sulejmana Demirela i raspustio parlament.

>>>1992. – U Limi je uhvacen osnivac peruanskog maoistickog gerilskog pokreta “Svetli put” Abimael Gusman, odgovoran za niz akcija s krvoprilicem.

>>>1994. – Snage NATO i njihovi bivši rivali iz Varšavskog pakta održali su u Poljskoj prve zajednicke vojne vežbe.

>>>1998. – U atentatu u Tirani ispred sedišta opozicione Demokratske partije ubijen je jedan od njenih voda Azem Hajdari.

>>>2003. – Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija ukinuo je sankcije protiv Libije pošto su vlasti u Tripoliju preuzele odgovornost za ekploziju podmetnute bombe u avion “Pan Amerikena” iznad škotskog mesta Lokerbi 1988. Libija je pristala da plati ukupno 2,7 milijarde dolara odštete porodicama 270 žrtava.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…