infakt__frame.jpgPRILOG I PORTRET

Učenik generacije Pirotske gimnazije Marko Pavlović sa još četvoro učenika učestvuje na Svetskoj olimpijadi iz fizike
SF reprezentativac Srbije
Pirot – Marko Pavlović, učenik generacije Pirotske gimnazije učestvuje na Svetskoj Olimpijadi iz fizike koja se održava u Singapuru. On sa još četvoro učenika brani boje Srbije. Na ovom značajnom svetskom takmičenju učestvuju takmičari iz 97 zemalja sveta.
U ekipi Srbije pored Pavlovića biće i Branko Nikolić i Uroš Dejović iz Beograda, Đorđe Radičević iz Niša i Marija Janković iz Valjeva. Oni su se plasirali na ovo takmičenje zahvaljujući svojim uspesima na raznim takmičenjima ali i na pripremama za ovu Olimpijadu.
-Za ovo takmičenje spremao sam se desetak dana. Pre toga su bile pripreme u Beogradu za ovu olimpijadu, iako tačno nismo znali ko ide – rekao je pred put Pavlović, tek svršeni najbolji pirotski gimnazijalac i budući student astrofizike na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu.
Marko kaže da je ova olimpijada iz fizike još jedan izazov za njega.
-Daću sve od sebe i nastojaću da ostvarim što bolje rezultate, ali je konkurencija zaista velika, jer će doći takmičari iz Kine, Amerike, Rusije… Za mene je veliki uspeh što sam se plasirao za Olimpijadu, jer sam završio klasičnu Gimnaziju u Pirotu a ostali iz Srbije koji idu zajedno sa mnom na Olimpijadu su iz Matematičke gimnazije. Dosta sam vežbao, mislim da posedujem kvalitet, ali ne zavisi sve od mene, već i od spleta drugih okolnosti – kaže Marko.
Marko Pavlović uspehe na brojnim takmičenjima iz fizike, ali i matematike i informatike niže još od osnovne škole. Kao učenik osmog razreda učestvovao je na Balkanskoj olimpijadi iz matematike i osvojio bronzanu medalju. Iz fizike u osnovnoj do drugog razreda srednje škole uvek je osvajao druga mesta na republičkom takmičenju a onda u srednjoj školi osvojio prva mesta na saveznom i republičkom takmičenju. Iz fizike je osvojio i dve specijalne nagrade, jednu međunarodnu i jednu nacionalnu. Iz matematike je u osnovnoj školi osvajao prvu, drugu i treću nagradu. Osvajao je druge i treće nagrade iz informatike na republičkim takmičenjima. Da je reč o svestranom mladom čoveku potvrđuje još jedan podatak. U petom razredu osnovne škole napisao je naučnofantastični roman pod nazivom “Oni su blizu’’. Marko je zimus bio predavač polaznicima Dvadesete zimske škole za mlade matematičare u Pirotu. Prvi put ova Škola imala je i jednog predavača iz redova učenika. Z. Panić

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…