infakt__frame.jpg>>>1645. – U gradjanskom ratu u Engleskoj snage parlamentarista pod vodjstvom Olivera Kromvela i Tomasa Ferfaksa porazile su kod Nejzbija vojsku monarhista lojalnu kralju Čarlsu I, koju je predvodio princ Rupert od Palatinejta. Kralj je potom zarobljen, revolucionarni sud ga je osudio na smrt i pogubljen je 1649.

>>>1777. – Kongres SAD prihvatio je zastavu “zvezda i pruga” kao zvanično državno znamenje.

>>>1789. – Engleski kapetan Vilijam Blaj domogao se sa 18 pristalica, posle dramatične plovidbe i više od 3.500 predjenih milja, ostrva Timor blizu Jave.

>>>1798. – Rodjen je češki istoričar i političar František Palacki, vodja češkog preporoda u 19. veku.

>>>1800. – Pobedom francuskih trupa nad austrijskom vojskom kod Marenga Napoleon Bonaparte ponovo je osvojio Italiju.

>>>1811. – Rodjena je američka književnica Herijet Elizabet Bičer Stou, borac za ženska prava i oslobadjanje crnih robova.

>>>1837. – Umro je italijanski pisac Đakomo Leopardi, čija se poezija kreće od pesimističkog stava prema istoriji do kosmičkog pesimizma, u kojem čovek – svestan praznine iluzije – nalazi solidarnost u zajedničkom bolu.

>>>1894. – Rodjena je srpski etnomuzikolog Ljubica Janković, saradnik Etnografskog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti i član više medjunarodnih ustanova za izučavanje narodne kulture.

>>>1904. – Umro je srpski pisac Jovan Jovanović Zmaj, član Srpske kraljevske akademije, liričar bogate invencije, prema oceni književne kritike “pesnički izraz duhovnog i duševnog života srpskog naroda” u drugoj polovini 19. veka. Ispevao je zbirke ljubavnih pesama “Djulići” i “Djulići uveoci” – potresne, elegične ispovesti posle smrti supruge i četvoro dece. Napisao je veliki broj rodoljubivih i izuzetno vrednih političko-satiričnih pesama, a kao dečji pesnik je neprevazidjen u srpskoj književnosti.

>>>1923. – Petog dana posle profašističkog udara ubijen je premijer Bugarske i vodja Zemljoradničkog narodnog saveza Aleksandar Stamboliski, izuzetno popularan u narodu.

>>>1928. – Rodjen je argentinski revolucionar Ernesto “Če” Gevara, koji je postao simbol revolucije u Južnoj Americi, ali i širom sveta, naročito medju mladima.

>>>1933. – Rodjen je američki pisac poljskog porekla Juzef Novak, poznat kao Ježi Kosinski, u čijim delima preovladjuju teme nasilja, surovosti, poniženja i požude.

>>>1941. – Predsednik SAD Frenklin Rozevelt naredio je u Drugom svetskom ratu zamrzavanje sve imovine Nemačke i Italije u Americi.

>>>1943. – U bici na Sutjesci u Drugom svetskom ratu poginuo je srpski publicista, novinar i prevodilac Veselin Masleša, narodni heroj, koji se kao gimnazijalac uključio u omladinski i radnički pokret.

>>>1946. – Umro je škotski pronalazač Džon Logi Berd, pionir televizije, koji je 1923. izveo prvi prenos TV slike kao crno-bele siluete, a 1925. kao slike s polutonovima. Konstruisao je 1927. prvi uredjaj za noćno osmatranje pomoću infracrvenih zraka, 1928. izveo prvi prekookeanski TV prenos izmedju Londona i Hortsdejla u SAD i prvi konstruisao i prikazao TV program u boji.

>>>1962. – U Parizu je osnovana Evropska organizacija za istraživanje svemira, prethodnica Evropske svemirske agencije.

>>>1968. – Umro je italijanski pisac Salvatore Kvazimodo, pesnik usamljenosti i prolaznosti stvari, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1959.

>>>1980. – SAD su odbacile zahtev evropskih država da Palestinska oslobodilačka organizacija učestvuje u bliskoistočnim mirovnim pregovorima.

>>>1986. – Umro je argentinski pisac Horhe Luis Borhes, jedan od najvećih pisaca 20. veka, profesor anglosaksonske književnosti i kritičar, direktor Nacionalne biblioteke u Buenos Ajresu, koji je presudno obeležio hispanoameričku literaturu i snažno uticao na mnoge pisce u celom svetu.

>>>1990. – U rumunskoj prestonici Bukurešt 10.000 rudara je – na nagovor vlasti, kako je tvrdila opozicija – rasturilo šatorsko naselje studenata koji su demonstrirali u centru grada i demoliralo redakcije pojedinih listova i sedišta opozicionih stranaka.

>>>1993. – Tansu Čiler je postala prva žena premijer u istoriji Turske.

>>>1995. – Čečenski islamski teroristi upali su u bolnicu u gradu Budjonovsk na jugu Rusije i uzeli za taoce oko 1.500 ljudi – nasumce pokupljenih gradjana i pacijenata u bolnici, medju kojima je bilo mnogo dece i žena, pošto su prethodno na ulicama ubili više prolaznika.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…