infakt__frame.jpgPoverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić i Nemanja Nenadić, predstavnik organizacije Transparentnost Srbija posetli su danas Valjevo u cilju predstavljanja Zakona o slobodnom pristupu informacijama. Već četiri subote aktivisti Evropskog pokreta pomažu sugrađanima da popune zahtev za ostvarivanje prava na slobodan pristup informacijama,kojima raspolažu organi vlasti, institucije i javna preduzeća u našem gradu ili Republici.
Inače danas je u opštini Valjevo svečano otvorena kancelarija za slobodan pristup informacijama.
Danas je održan i seminar o primeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama namenjen predstavnicima iz opština Kolubarskog orkuga, na kojem su govorili Nemanja Nenadić i Rodoljub Šabić.
Svako ko zatraži, ima pravo da sazna svaku informaciju u posedu vlasti, osim u slučajevima u kojima je Zakon odredio drugačije. Ako vlast tražiocu neosnovano uskrati informaciju, tražilac može da se obrati povereniku za informacije od javnog značaja i da na drugi način, predviđen Zakonom, ostvari svoje pravo.
Postupak za ostvarivanje prava na slobodan pristup informacijama pokreće se podnošenjem zahteva službenom licu organa javne vlasti. Zahtev se može podneti kako u pismenom tako i u usmenom obliku. Kancelarija za slobodan pristup informacijama nalazi se na 6 spratu opštine Valjevo u sobi broj 68 a kontakt telefon je 294-740.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…