infakt__frame.jpgU maloj sali SO danas je održana Prezentacija Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu. Cilj prezentacije je upoznavanje privrednika sa novim Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu, a organizator skupa je Regionalna privredna komora Valjevo. Eksperti iz Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Republike Srbije, prezentaciju Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu organizuju pod sloganom “Zajedno do 0” .

Za obavljanje određenih poslova državne uprave u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, ovim zakonom obrazuje se Uprava za bezbednost i zdravlje na radu kao organ uprave u sastavu Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, i utvrđuje njena nadležnost.

Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu uređuje se sprovođenje i unapređivanje bezbednosti i zdravlja na radu lica koja učestvuju u radnim procesima, kao i lica koja se zateknu u radnoj okolini, radi sprečavanja povreda na radu, profesionalnih oboljenja i oboljenja u vezi sa radom.
Preventivne mere u ostvarivanju bezbednosti i zdravlja na radu obezbeđuju se primenom savremenih tehničkih, ergonomskih, zdravstvenih, obrazovnih, socijalnih, organizacionih i drugih mera i sredstava za otklanjanje rizika od povređivanja i oštećenja zdravlja zaposlenih, i/ili njihovog svođenja na najmanju moguću meru.

Eksperti iz Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Republike Srbije ukazuju da je poslodavac dužan da opštim aktom, odnosno kolektivnim ugovorom, utvrdi prava, obaveze i odgovornosti u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, da obezbedi zaposlenom rad na radnom mestu i u radnoj okolini u kojima su sprovedene mere bezbednosti i zdravlja na radu. Ukoliko, poslodavac ima do deset zaposlenih – prava, obaveze i odgovornosti može utvrditi ugovorom o radu.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…