>>>1391. – Umro je srpski kralj Bosne Tvrtko I Kotromanić, najmoćniji bosanski vladar, koji je u manastiru Mileševa, na grobu Svetog Save, 1377. krunisan za kralja Srbije i Bosne, čemu je 1382. dodao titulu kralja Dalmacije, Hrvatske i Primorja.

>>>1801. – Nezadovoljni dvorski oficiri ubili su ruskog cara Pavla I Petroviča Romanova, koga je na prestolu nasledio sin Aleksandar I.

>>>1842. – Umro je francuski pisac, oficir i diplomata Anri Stendal, začetnik velike epohe francuskog realizma i jedan od tvoraca realističkog i psihološkog romana.

>>>1863. – Rodjen je srpski geolog Svetolik Radovanović, član Srpske kraljevske akademije, profesor Univerziteta u Beogradu, prvi ministar privrede u Srbiji.

>>>1881. – Rodjen je francuski pisac Rože Marten di Gar, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1937. Verno je naslikao francusko gradjansko društvo na početku 20. veka.

>>>1900. – Rodjen je nemački filozof Erih From, koji je, oživljavajući humanističku tradiciju marksizma, pokušao da je primeni na sociološko-psihološke probleme.

>>>1903. – U demonstracijama oko 5.000 studenata, djaka i radnika protiv apsolutističkog režima srpskog kralja Aleksandra Obrenovića, koje su organizovali studenti-socijalisti Dimitrije Tucović i Triša Keclerović, u Beogradu je u sukobu s policijom poginulo pet, a ranjeno šest ljudi. Uhapšeno je više od 120 demonstranta, protiv 27 podignuta je optužnica, a Tucović i Keclerović su morali da emigriraju.

>>>1908. – Rodjena je američka filmska glumica Lusil Lesier, poznata kao Džoan Kraford, jedna od najvećih holivudskih zvezda tridesetih godina 20. veka.

>>>1910. – Rodjen je japanski filmski režiser Akira Kurosava, koji je proslavio japansku kinematografiju, jedini režiser dobitnik dva Oskara za najbolji inostrani film.

>>>1912. – Rodjen je nemački inženjer Verner fon Braun, konstruktor nacističkih raketnih projektila “Fau-1” i “Fau-2”, kojima je u Drugom svetskom ratu bombardovana Velika Britanija.

>>>1918. – Gigantski nemački top “Velika Berta” bombardovao je u Prvom svetskom ratu Pariz s više od 100 kilometara razdaljine.

>>>1919. – Benito Musolini je u Milanu osnovao Fašističku partiju.

>>>1921. – Rodjen je engleski vozač brzih automobila i čamaca Donald Malkolm Kembel, koji je 1964. postavio svetski rekord u vožnji automobilom od 648,7 kilometara na čas. Poginuo je 1967. vozeći čamac “Plava ptica” s mlaznim motorom na jezeru Koniston u Velikoj Britaniji, u pokušaju da još jednom pomeri granicu brzine.

>>>1933. – Nemački Rajhstag usvojio je Zakon o punomoći, kojim su kancelaru Adolfu Hitleru data diktatorska ovlašćenja do 1937, ali se pokazalo da je vremensko ograničenje diktature obmana, jer su ubrzo zbrisane sve demokratske tekovine.

>>>1950. – Stupila je na snaga Konvencija o osnivanju Svetske meteorološke organizacije i taj dan se obeležava kao Svetski meteorološki dan.

>>>1953. – Umro je srpski vajar Đordje Jovanović, član Srpske akademije nauka i umetnosti, profesor i direktor Umetničke škole u Beogradu.

>>>1956. – Pakistan je prema novom ustavu postao islamska republika.

>>>1980. – U Zapadnoj Nemačkoj osnovana je politička stranka “Zeleni pokret”, još jedna potvrda svetskog fenomena povećane brige i borbe za zaštitu čovekove okoline.

>>>1983. – Umro je dr Barni Klark, prvi čovek kojem je 112 dana ranije ugradjeno veštačko srce.

>>>1983. – Predsednik SAD Ronald Regan saopštio je plan za izgradnju novog sistema odbrane zasnovanog na svemirskoj tehnologiji, kasnije poznatog po nazivu “zvezdani ratovi”.

>>>1995. – Za prvog generalnog direktora Svetske trgovinske organizacije izabran je Italijan Renato Rudjero , čemu su prethodili meseci političkih pogadjanja i sporova, posebno izmedju razvijenih i zemalja u razvoju.

>>>1998. – Ruski predsednik Boris Jeljcin smenio je premijera Viktora Černomirdina i kompletnu njegovu vladu.

>>>1999. – Predsednik Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević odbio je zahtev da prihvati strane trupe pod vodjstvom NATO na Kosovu i Metohiji, posle čega je specijalni izaslanik SAD Ričard Holbruk odmah otputovao u sedište NATO u Briselu. Generalni sekretar NATO Havijer Solana potom je aktivirao naredbu o otpočinjanju vazdušnih udara, a vlada SRJ je zbog pretnji vojnom agresijom proglasila stanje neposredne ratne opasnosti.

>>>1999. – Premijer Rusije Jevgenij Primakov suspendovao je posetu SAD zbog pretnji vojnih udara NATO na Jugoslaviju, naredivši iznad Atlantskog okeana posadi aviona kojim je leteo ka Vašingtonu da letilicu vrati u Moskvu.

>>>2001. – Ostaci ruske svemirske stanice “Mir” pali su u Tihi okean, čime je posle 15 godina okončana misija te kosmičke laboratorije.

>>>2004. – Švedjanin srpskog porekla Mijailo Mijailović, ubica švedske ministarske inostranih poslova Ane Lind, osudjen je na doživotni zatvor.

ailo Mijailović, ubica švedske ministarske inostranih poslova Ane Lind, osudjen je na doživotni zatvor.

@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…