infakt__frame.jpgDanas je u hotelu Inter-kontinental održana konferencija pod nazivom «Za aktivnijeg građanina», u okviru projekta «Podrška jačanju građanskog učešća na lokalnom nivou», koji Stalna konferencija gradova i opština realizuje uz finansijsku i stručnu pomoć Švajcarske agencije za razvoj i saradnju u Srbiji i Crnoj Gori.
Ovaj projekat vodi ka većem uključivanju građana u proces donošenja odluka u našim gradovima i opštinama. Njegovi ciljevi su da podigne svest o potrebi većeg učešća građana u lokalnom političkom životu i promoviše principe demokratskog upravljanja, pokrene i pomogne usvajanje strateškog dokumenta o učešću građana u lokalnom javnom životu od strane Vlade Republike Srbije, te da poboljša participaciju građana na lokalnom nivou, posebno obezbeđujući učešće mladih, žena, manjina i populacije siromašnih.
U sklopu aktivnosti koje treba da podrže ovaj proces, SKGO je inicirala rad na komparativnoj analizi pravnog okvira i politike u Republici Srbiji i drugim evropskim zemljama, kao i na istraživanju postojeće situacije u našoj zemlji vezanoj za građansko učešće na lokalnom nivou. Rezultati i preporuke ovih istraživanja biće predstavljeni na ovoj konferenciji. Na osnovu ovih preporuka i drugih relevantnih iskustava ali i na temelju zaključaka ove konferencije, SKGO će kroz svoju radnu grupu izraditi i promovisati usvajanje nacionalne strategije za građansko učešće na lokalnom nivou. Pored toga, značaj ove konferencije jeste i u tome što je ona prilika da se čuju i iskustva, dobra praksa i problemi iz naših gradova i opština vezani za učešća građana u procesu odlučivanja. Na kraju, potpunije sagledavanje ovih problema pomoći će i naši partneri iz Republike Bugarske koji će na ovom skupu predstaviti svoje aktivnosti i rezultate orijentisane na građansko učešće na lokalnom nivou u njihovoj sredini.
Pored predstavnika lokalnih vlasti, među kojima je i načelnik Opštinske uprave Valjevo Milena Pavlović, zatim Ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zorana Lončara, ovom skupu prisustvovaće i brojni domaći i strani visoki zvaničnici, predstavnici vladinih i nevladinih organizacija i institucija, diplomatskog kora i međunarodnih donatorskih organizacija.

Prikaži još ovjava iz Politika

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Primopredaja dužnosti načelnika Кolubarskog upravnog okruga

“Odlukom Vlade Republike Srbije, na dužnost načelnika Кolubarskog upravnog okruga po…