infakt__frame.jpgU okviru Exchange programa uspostavljena je saradnja Valjeva i Pfafenhofena, a povodom toga gosti Valjeva ove sedmice su Bernd Dušner i dr Hans-Joakim Hofman. Tokom boravka, oni će se upoznati sa dosadašnjim radom Exchange tima opštine Valjevo. Dr Hofman je prvi put u našem gradu, a njegovo znanje i iskustvo biće dragoceno jer se on, između ostalog 4 godine bavio naučnim istraživanjem na “Fraunhofer Institutu” u Nemačkoj, 12 godina je radio u bavarskom državnom Institutu za istraživanje voda, 5 godina u bavarskom Ministarstvu za zaštitut okoline. Od 1993. godine do 2005.-te bio je član Skupštine Rogenzburga i načelnik odeljenja za zaštitu zivotne sredine. Dr Hofman uspešno je vodio nekoliko projekata Evropske unije.
Opština Valjevo je u punom jeku realizacije Exchange programa, koji finansira Evropska unija preko Evropske agencije za rekonstrukciju. Cilj je podizanje ekološke svesti građana, zaštite životne sredine na prvom mestu, stvaranju uslova za održivi razvoj lokalne zajednice primarnom selekcijom otpada, odvajanjem na mestu nastanka u domaćinstvima.

Exchange tim opštine Valjevo najpre će ovaj projekat implementirati u najvećem gradskom naselju Oslobodioci Valjeva, motivisanjem ondašnjih stanara i postavljanjem specijalnih kontejnera, po četiri na svakoj već opreljenoj lokaciji. Moto projekta je “Upravljaj otpadom, da otpad ne upravlja tvojim životom”.

U realizaciji Exchange programa dragocena će biti iskustva stručnjaka Evropske unije, znanje, praksa i sve neophodne informacije u sprovođenju medijske kampanje koja će motivisati Valjevce, a to je osnovni preduslov za uspešnu realizaciju projekta.
Gospodin Bernd Dušner, predsednik Društva “Prijateljstvo Valjeva i Fafenhofena” još od 1999. godine uspešno sarađuje sa Valjevcima. Tokom boravka delegacije iz Pfafenhofena, Domu Mihailo Stupar biće uručena pomoć, dogovorena dalja saradnja sa valjevskom bolnicom, a posredstvom Društva biće omogućeno i da jedan broj učenika Tehničke i Medicinske škole iz Valjeva provede nekoliko nedelja u Pfafenhofenu.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…