infakt__frame.jpgSrpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Stevana ili u našem narodu praznik poznat kao Stevanjdan, prva krsna slava po Božiću. Spada među osam slava koje se najviše praznuju u srpskom narodu. Stevanjdan je inače u prazničnom danu, koji se, osim od onih čija je slava, svuda svetkuje kao treći dan Božića. Sveti Stevan je prvi od sedmorice đakona koga su rukopoložili sveti apostoli, pa se zato i naziva arhiđakon Stefan, što znači: prvi, glavni među đakonima. Osim toga, on je i prvi mučenik za veru hrišćansku, te je stoga i nazvan Prvomučenik Stevan. Kao propovednik u Jerusalimu, izveden je iz grada i skončao od kamenovanja u kojem je učestvovao i njegov rođak Savle (kasniji apostol Pavle). Kult ovog sveca je vrlo rano razvijen i u svetu je podignuto mnoštvo hramova njemu posvećenih. Samo Srbi su mu posvetili više od četrdeset crkava i manastira. Crkva mu čini pomen četiri puta godišnje, a u našem narodu su dva njegova datuma u osobitom poštovanju – danas i 15. avgusta, kada se svetkuje kao Stevan Vetroviti. Mnoštvo je narodnih običaja i verovanja o Stevanjdanu. Najraširenija radnja o ovom danu je iznošenje božićne slame iz kuće.
Pažljivo pometena slama nije bacana, jer se veruje u njenu plodotvornu moć pa se radi podsticanja roda i napredovanja stavlja u račve voćnog drveta, u pčelinjake i privredne zgrade.
U celini, splet običaja o Božiću i Svetom Stevanu pokazuju iskonsku težnju čoveka za boljim življenjem, napretkom i uvećanjem roda i svakovrsnih plodova.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…