>>>1322. – Srpski kralj Stefan Dečanski Nemanjić, sin kralja Milutina, krunisan je u manastiru Žiča. Tokom vladavine do 1331. pobedio je vojsku bosanskih feudalaca, a kad su Bugarska i Romeja [Vizantija] protiv Raške sklopile vojni savez, ne čekajući napad potukao je Bugare kod Velbužda i osigurao prevlast nad Makedonijom, čime je srpska država postala najmoćnija na Balkanu. U spomen na tu bitku u Metohiji je podigao manastir Dečani, po kojem je nazvan Dečanski.

>>>1367. – Rodjen je engleski kralj Ričard II, koji je na presto došao u desetoj godini, nasledivši dedu Edvarda III.

>>>1745. – Rodjen je francuski pronalazač Žak Etjen Mongolfje, koji je s bratom Žozefom Mišelom 1783. konstruisao prvi balon napunjen zagrejanim vazduhom.

>>>1810. – Mirom u Konstantinopolju poraženo Otomansko carstvo predalo je Rusiji poluostrvo Krim i oblast Kuban.

>>>1822. – Rodjen je nemački arheolog Hajnrih Šliman, koji je 1868. otkrio Troju, koristeći se podacima iz Homerovih spevova “Ilijada” i “Odiseja”. Otkrio je i Mikenu, Orhomen i Itaku, utrošivši na arheološka iskopavanja svoje celokupno milionsko bogatstvo.

>>>1829. – Umro je češki slavista Jozef Dobrovski, otac slavistike, tvorac češke gramatike i gramatike staroslovenskog jezika, središnja ličnost češkog narodnog preporoda.

>>>1852. – Umro je francuski učitelj Luj Braj, pronalazač azbuke za slepe, nazvane Brajov sistem.

>>>1859. – Rodjen je srpski hirurg Vojislav Subotić, osnivač Medicinskog fakulteta i šef hirurškog odeljenja Opštedržavne bolnice u Beogradu, vodeći hirurg u Srbiji krajem 19. i početkom 20. veka.

>>>1885. – Rodjen je srpski teoretičar socijalizma Dušan Popović, jedan od pokretača radničkog pokreta u Srbiji i sekretar Srpske socijaldemokratske partije.

>>>1919. – Umro je američki državnik Teodor Ruzevelt, predsednik SAD od 1901. do 1909, čija je politika stvorila svetsku silu od dotad izolacionističke Amerike.

>>>1929. – Jugoslovenski kralj Aleksandar I Karadjordjević suspendovao je ustav i zaveo diktaturu.

>>>1941. – Predsednik SAD Frenklin Ruzevelt definisao je u govoru u Kongresu američki cilj o “četiri slobode” – slobodi govora, slobodi religije, slobodi od straha i slobodi od siromaštva.

>>>1945. – Vodja jugoslovenskih komunista Josip Broz i šef britanske vojne misije Ficroj Meklin sklopili su u Drugom svetskom ratu sporazum o uspostavljanju vazduhoplovne baze kod Zadra za potrebe savezničkog vazduhoplovstva u borbi protiv nemačkih snaga.

>>>1949. – Umro je američki filmski režiser Viktor Fleming, koji je svetsku slavu stekao filmom “Prohujalo sa vihorom”.

>>>1981. – Umro je škotski pisac Arčibald Džozef Kronin, u čijim je delima, prožetim blagim romantizmom i društvenom kritikom, opisan život rudara i britanske srednje klase.

>>>1993. – Umro je ruski igrač Rudolf Hametovič Nurejev, zvezda svetske baletske scene.

>>>1995. – U provinciji Šansi na severu Kine poginulo je najmanje 100 ljudi u eksploziji posle sudara dva teretna voza natovarena tonama trinitrotoluola.

>>>2004. – Iran je obnovio pune diplomatske odnose sa Egiptom, prekinute pre 25 godina, promenivši i naziv ulice kojom je odavana počast teroristi koji je ubio egipatskog predsednika Anvara el Sadata.

>>>2004. – Umro je srpski pronalazač prof. dr Tihomir Aleksić, projektant prvog domaćeg računara CER 10, čija proizvodnja je počela 1961. u institutu “Mihailo Pupin”.
ksić, projektant prvog domaćeg računara CER 10, čija proizvodnja je počela 1961. u institutu “Mihailo Pupin”.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…