1282 – Umro je car Mihailo VIII, osnivač poslednje vizantijske dinastije Paleologa [1259] i obnovitelj carstva nakon 57 godina latinske okupacije. Premestio je prestonicu iz Nikeje u Carigrad, koji je osvojio 1261. i uspešno se odupirao namerama Karla Anžujskog i Mlečana da uspostave Latinsko carstvo. Nasledio ga je sin Andronik II.

1475 – Rodjen je italijanski sveštenik Đovani de Mediči, papa Lav X od 1513. do smrti 1521. Kao veliki zaštitnik umetnosti učinio je Rim centrom evropske kulture. Uprkos naporima, uključujući ekskomunikaciju osnivača protestanske crkve u Nemačkoj Martina Lutera, nije uspeo da suzbije “jeres” – pokret verske reformacije započet tokom njegovog pontifikata, i spreči stvaranje protestantske crkve.

1803 – Rodjen je francuski kompozitor Ektor Berlioz, tvorac romantičarske programske muzike i utemeljitelj modernog orkestra [“Fantastična simfonija”, “Romeo i Julija”].

1810 – Rodjen je francuski pisac Alfred de Mise. Nesrećna ljubav s književnicom Žorž Sand inspirisala ga je za pesme “Noći”, a u autobiografskom romanu “Ispovest jednog deteta ovog veka” opisao je “bolesti veka” i sumrak ideala. Njegovim najboljim dramskim delima smatraju se “Marijanine ćudi” i “Ne šali se s ljubavlju”.

1843 – Rodjen je nemački bakteriolog Robert Koh, jedan od osnivača bakteriologije, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1905. Otkrio je 1882. bacil tuberkuloze [Kohov bacil], izolovao je bacil antraksa i pronašao izazivača kolere.

1858 – Svetoandrejska skupština izvršila je smenu dinastije u Srbiji zbacivši kneza Aleksandra Karadjordjevića. Na presto je vraćen Miloš Obrenović, a za njegovog naslednka proglašen je njegov sin Mihailo.

1888 – Skupština Srbije prihvatila je ustav koji je predložila Narodna radikalna stranka. Ustavom, koji je pisan po uzoru na belgijski ustav od 1831, u Srbiji je prvi put uvedena parlamentarna demokratija.

1894 – U Parizu je otvorena prva svetska automobilska izložba na kojoj se predstavilo devet proizvodjača.

1918 – Rodjen je ruski pisac Aleksandar Solženjicin, koji je zbog oštre kritike staljinizma u svojim delima, postao najpoznatiji sovjetski disident krajem šezdesetih. Pripovetkom “Jedan dan Ivana Denisoviča” u književnost je uveo temu Staljinovih logora, u kojima je sam proveo devet godina. Emigrirao je 1974, a u Rusiju se vratio posle dve decenije. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1970. [“Odjel za rak”, “U prvom krugu”, “Arhipelag gulag”].

1937 – Fašističko Veliko veće donelo je odluku da se Italija povuče iz Lige naroda.

1941 – Nemačka i Italija su objavile rat SAD, a Kongres SAD je istog dana objavio rat tim dvema zemljama. Poljska je objavila rat Japanu, a Kuba, Kostarika, Nikaragva, Dominikanska Republika i Gvatemala Nemačkoj i Italiji.

1946 – Generalna skupština UN osnovala je UNICEF – Medjunarodni fond Ujedinjenih nacija za pomoć deci u zemljama razorenim ratom.

1972 – Američki astronauti iz broda “Apolo 17” Eugen Kernon i Harison Smit spustili su se na Mesec, u poslednjoj misiji u okviru programa “Apolo”.

1973 – Zapadnonemački kancelar Vili Brant i čehoslovački premijer Lubomir Štrougal potpisali su ugovor kojim je formalno poništen Minhenski pakt iz 1938, kojim su Velika Britanija i Francuska prepustile nacističkoj Nemačkoj oblast Sudeta u Čehoslovačkoj.

1991 – U Mastrihtu je potpisan Sporazum o monetarnoj i političkoj uniji članica Evropske zajednice. 1992 – Savet bezbednosti UN je, na zahtev Makedonije, odobrio upućivanje 800 vojnika UN u tu bivšu jugoslovensku republiku.

1997 – U Kjotu je posle maratonskih pregovora potpisan Protokol o zaštiti životne sredine koji predvidja i smanjenje proizvodnje ugljen dioksida i drugih štetnih gasova za koje se smatra da izazivaju efekte “staklene bašte” i globalno zagrevanje. SAD nisu stavile svoj potpis uz objašnjenje da bi to nanelo štetu njihovoj privredi.

1999 – Umro je Franjo Tudjman, predsednik Republike Hrvatske od aprila 1990, nakon prvih višestranačkih izbora u SFRJ i prvi predsednik nezavisne Hrvatske. Bio je lider Hrvatske demokratske zajednice, političke stranke koja se zalagala za izdvajanje Hrvatske iz SFRJ. Njegovom zaslugom Hrvatska je 25. juna 1991. proglasila samostalnost, a u januaru 1992. stekla je medjunarodno priznanje.

2000 – Izrael i Palestina obnovili su kontakte na višem nivou u cilju okončanja sukoba i pronalaženja načina za obnavljanje mirovnih pregovora.

2001 – Vrhovni sud SAD osudio je Francuza Zakariasa Musauia za učešće u terorističkim napadima 11. septembra, što je prva kazna u SAD koja se direktno odnosi na te napade.

2002 – Prva evropska svemirska letilica “Ariana-5” eksplodirala je odmah pošto je lansirana iz Francuske Gvajane, nakon čega su se dva satelita, vredna 600 miliona dolara, srušila u Atlantik. to je lansirana iz Francuske Gvajane, nakon čega su se dva satelita, vredna 600 miliona dolara, srušila u Atlantik. @@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…