Srpski narodni pokret ‘’Svetozar Miletić’’ i društvo “Serbona”, sinoć su u velikoj sali Skupštine opštine Valjevo organizovali promociju knjige ’’Srbi i Arbanasi’’, autora dr Jovana I. Deretića.
Autor ovog dela dr Jovan Deretić, obnovitelj srpske istorijske škole, govorio je o najtežem nacionalnom problemu koji zaokuplja Srbe vekovima.
Narod koji mi Srbi nazivamo Arbanasima, stranci Albancima, a oni sami sebe nazivaju Šćipetarima poreklom je sa Kavkaza. U antičkom vremenu bila je poznata jedna zemlja na Kavkazu pod imenom Albanija. Tako su je nazivali stranci, ali ne i njeni stanovnici, baš kao i danas ovu Albaniju. Savremenu Albaniju njeni stanovnici nazivaju Šćiperija. ?lbanija na Kavkazu nalazila se na istočnim padinama ove planine, između Kaspijskog mora i vrha Kavkaza.
Austrougarski pisci su krajem 19 i početkom 20 veka, namerno davali pogrešno tumačenje značenja imena Šćiperija, umesto zemljom brđana, nazivali su je zemljom orlova.To je trebalo da pred svetom izgleda da Arbanasi imaju neko plemenitije poreklo .
azivali su je zemljom orlova.To je trebalo da pred svetom izgleda da Arbanasi imaju neko plemenitije poreklo .
@@@

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…