infakt__frame.jpgResorni odbor DS za lokalnu samoupravu prati rad organa lokalne uprave i pored analize donosi određene zaključke, ali ne želi da kritikuje već da ponudi rešenje za dalji razvoj opštine, rekao je Nikola Ilić, predsednik resornog odbora DS za lokalnu samoupravu na današnjoj konferenciji za novinare.
Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi opština donosi plan razvoja. Strateška pitanja su na prvom mestu vraćanje imovine opštinama i gradovima koja im je praktično oduzeta i samo je zaposlenima u opštinskoj upravi poznato kolike su muke pri rešavanju imovinsko-pravnih odnosa kada su kapitalne investicije u pitanju.
– Lokalna samouprava može da bude inicijator promene tog zakona i DS ga u svakom slučaju podržava. Druga veoma bitna stvar je finansijska samostalnost, a potom sledi modernizacija rada lokalne samouprave u smislu uvođenja strateškog planiranja i upravljanja, uvođenja informacionih tehnologija i stalnog merenja rezultata rada.
Ilić je istakao i da je bitna decentralizacija kao i donošenje strategije razvoja opštine sa akcentom na ekonomski razvoj. U izradi strategije treba da učestvuju predstavnici svih socijalnih slojeva društva.
Izrada strategije ne treba da bude volja jedne političke stranke i da važi dok je ta stranka ili koalicija na vlasti jer u tom slučaju nema smisla, rekao je Ilić. To treba da se tretira kao najvažniji akt opštine i inicijativu treba da pokrene predsednik opštine, da formira koordinacioni tim koji daje projektni zadatak. Strategija lokalnog ekonomskog razvoja trebalo bi da doprinese razvoju sredine, razvoju preduzetništva, tržišne privrede i dugoročnog osiguranja privrednog i socijalnog napretka zajednice, zaključio je Ilić.

Prikaži još ovjava iz Politika

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Primopredaja dužnosti načelnika Кolubarskog upravnog okruga

“Odlukom Vlade Republike Srbije, na dužnost načelnika Кolubarskog upravnog okruga po…