infakt__frame.jpgPovodom 3. decembra Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, sinoć je održana izložba u multifunkcionalnom prostoru ‘’Bukva’’.
UN su jos 1948. godine donele Povelju o pravima invalida, 1994. godinu Povelju o izjednačavanju mogućnosti invalida sa zdravim osobama, dok je Svetski dan invalida obeležen prvi put 3. decembra 1999. godine. Po procenama Svetske zdravstvene organizacije od 10 do 15 odsto ljudske populacije spada u kategoriju invalida.
Zamislite kako je, zamorno se kretati malim koracima, jesti male zalogaje, sabirati sitnice, precrtavati dane u kalendaru i graditi kule od peska.
Svet će obeležiti ovaj dan. Pokušaće da time uveri sebe kako su osobe sa invaliditetom uvek među nama, uz punu pažnju i razumevanje.
A znate li šta je to zdravlje? Znate li šta je to ranjivost i šta su to povećane potrebe? Kakav je to osjećaj pripadanja rizičnoj grupi? Da li se svi koji ne znaju odgovore na ova pitanja rizično ponašaju? Ona manjina, koju čine osobe sa invaliditetom, ima još mnogo pitanja i najbolje zna odgovore na njih. Saslušajmo ih. Radi naše dobrote i njihovih prava.
S obzirom da su osobe sa invaliditetom još uvek u našem društvu slabo vidljive, a razumevanje njihovih problema nedovoljno u široj društvenoj zajednici, neophodna je stalna zajednička i sinhronizovana aktivnost u prevazilaženju prepreka na koje oni nailaze u procesu uključivanja u aktivan društveni život.
Savet za osobe sa invaliditetom radiće, kao i dosad, na koordinaciji aktivnosti svih institucija u pružanju podrške punom učešću osoba sa invaliditetom u društvenom, kulturnom, ekonomskom, građanskom i političkom životu, kao i na unapređenju poštovanja njihovih prava i dostojanstva.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…