infakt__frame.jpgVeliki božični post koji traje više nedelja i završava se praznovanjem Rođenja Isusa Hrista, počinje danas za sve vernike Srpske pravoslavne crkve.
Pravoslavni hrišćani koji su se svojom voljom odlučili na ovaj podvig, postom postižu očišćenje duše i tela. Svrha posta, kako nalažu pravila vere, ne može se postići samo uzdržavanjem od mrsne hrane, već i uzdržavanjem od loših misli, reči i dela uz obaveznu molitvu.
Kanonom crkve predviđena su četiri posta godišnje, a najduži je Veliki ili Časni post pred praznik Vaskrsenja. Petrovski i Gospojinski post vernici poštuju, takođe po slobodnoj volji, pred Petrovdan i Veliku Gospojinu.
Prema predanju, post je uveden po uzoru na Isusa Hrista koji je 40 dana postio u pustinji a potom, po njegovom primeru, i Bogorodica i apostoli.
Vernicima Srpska pravoslavna crkva posebno naglašava da su sve slave koje padaju u vreme božičnog posta – posne i da to znači da i slavska trpeza mora biti posna.
Post je, ipak, jedno od važnih pravila u duhovnom životu svih hrišcana i podrazumeva uzdžavanje od mrsne hrane, potvrđujući volju onih koji žele da budu hrišćani – da vladaju svojim umom u svim iskušenjima.
U našem narodu vlada mišljenje da onaj ko može da se uzdrži od prekomernog jela ima snage da se uzdrži i od zlih misli.
Pored uzdržavanja od mesa, mleka, mlečnih proizvoda i jaja u ishrani, Crkva tokom posta propisuje i duhovni podvig – pojačane molitve, činjenje dobrih dela i uzdržavanje od svake vrste greha. Pošto u SPC pravila monaškog i svetovnog posta nisu razdvojena, način posta za svakog vernika posebno, prema njegovim duhovnim i telesnim snagama, trebalo bi da odredi njegov duhovnik.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…