>>>1558. – Umrla je engleska kraljica Meri I Tjudor, a na presto je stupila njena sestra Elizabeta I.

>>>1587. – Rođen je holandski pisac Jost fan den Fundel, najplodniji i najznačajniji književnik holandskog baroka.

>>>1755. – Rođen je francuski kralj Luj XVIII, koji je vladao u vreme restauracije posle pada cara Napoleona I.

>>>1788. – Rođen je ruski glumac Mihail Semjonovič Ščepkin, najznačajniji umetnik ruskog i svetskog pozorišta u prvoj polovini 19. veka, koji je nastojao da objasni tajne glumačkog stvaralaštva i bio uzor generacijama glumaca.

>>>1800. – Kongres SAD sastao se prvi put u novoj prestonici Vašingtonu, a američki predsednik Džon Adams postao je prvi stanovnik zgrade kasnije nazvane Bela kuća.

>>>1855. – Škotski istraživač Dejvid Livingston otkrio je vodopade na reci Zambezi, nazvane po engleskoj kraljici Viktorijini vodopadi. Široki su 1 717 metara, a voda Zambezija se stropoštava s visine od 100 metara.

>>>1858. – Umro je velški filantrop Robert Oven, socijalista utopista i socijalni reformator, industrijalac koji je svo bogatstvo utrošio pokušavajući da ostvari projekte socijalnih reformi.

>>>1869. – Posle više od 10 godina rada pod rukovodstvom Francuza Ferdinana de Lesepsa, otvoren je Suecki kanal kojim su povezani Sredozemno more i Indijski okean.

>>>1887. – Rođen je britanski feldmaršal Bernard Lo Montgomeri, jedan od najpoznatijih savezničkih vojskovođa u Drugom svetskom ratu.

>>>1913. – Prvi brodovi su prošli kroz Panamski kanal.

>>>1917. – Umro je francuski vajar Ogist Roden, jedan od najvećih umetnika krajem 19. i početkom 20. veka, čije je delo objedinilo romantičarski duh i moderne težnje i presudno uticalo na evropsko vajarstvo.

>>>1925. – Rođen je američki filmski glumac Rok Hadson, koji je snimio 63 filma, glumeći pretežno romantične junake. Pre smrti 1985. priznao je da boluje od side.

>>>1947. – Predata je u saobraćaj železnička pruga Šamac – Sarajevo, duga 242 kilometra, u čijoj su izgradnji učestvovale omladinske brigade iz cele Jugoslavije.

>>>1954. – Egipatski general Gamal Abdel Naser postao je šef države posle pada predsednika Mohameda Nagiba, s kojim je 1952. srušio kralja Faruka I.

>>>1964. – Kao simbol otpora bespravlju i teroru, proglašen je međunarodni dan studenata, u znak sećanja na prve žrtve nacističkog terora 1939. u češko-moravskom protektoratu.

>>>1969. – S S S R i SAD otpočeli su u Helsinkiju razgovore o ograničenju strateškog naoružanja (SALT).

>>>1974. – Prvi parlamentarni izbori u Grčkoj posle više od 10 godina i sedmogodišnje vojne diktature okončani su uverljivom pobedom Nove demokratije Konstantina Karamanlisa.

>>>1976. – Kina je izvela najveću nuklearnu eksploziju u atmosferi.

>>>1989. – U nesreći u jami “Morava” Aleksinačkih rudnika uglja poginulo je 90 rudara.

>>>1989. – Bugarski parlament smenio je Todora Živkova s položaja šefa države.

>>>1996. – U drugom krugu lokalnih izbora u Srbiji, koalicija opozicionih partija “Zajedno” je pobedila u najvećem broju velikih gradova, uključujući Beograd, Niš, Novi Sad i Kragujevac.

>>>1998. – Izraelski Kneset (parlament) je većinom glasova ratifikovao “Vaj sporazum”, kojim je predviđeno ustupanje dela okupirane teritorije palestinskoj samoupravi, u zamenu za mir.

>>>2002. – Bivši sedmostruki italijanski premijer Đulio Andreoti osuđen je na 24 godine zatvora kao naručilac ubistva novinara Minoa Pekorelija 1979. godine. remijer Đulio Andreoti osuđen je na 24 godine zatvora kao naručilac ubistva novinara Minoa Pekorelija 1979. godine. @@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…