infakt__frame.jpgSeminar na temu “”Prava deteta i maloletničko pravosudje” okupio je predstavnike sistema maloletničkog pravosudja iz Valjeva, Užica, Čačka i Šapca, a organizator je bio Centar za prava deteta. Osnovni cilj seminara bila je implementacija novog Zakona o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnoj pravnoj zaštiti maloletnika.

Članovi Radne grupe koja je učestvovala u izradi zakona prisutnima su izneli osnovni koncept i glavne novine Zakona kako u materijalnom, tako i u procesnom pravu, kao i u izvršnim odredbama i dali smernice za pripremu i početak rada na ovim predmetima.

U oblasti maloletničkog pravosuđa mora se graditi jedan novi sistem, gde svi snose deo odgovornosti od lokalne zajednice do samih građana. Edukacija sudija i tužilaca vrši se preko seminara i radionica i kroz simulacije suđenja. Obuka se odvija u sudovima i tužilaštvima.

Zakon o maloletnim učiniocima krivičnih dela je veoma specifičan i u celom postupku moraju biti uključeni i članovi MUP-a, kao i Centar za socijalni rad, jer je neophodno da poseduju posebna znanja o maloletnicima.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…