Iako meteorolozi u oktobru najavljuju miholjsko leto sa visokim temperaturama, od zime, kojoj se vreme priblizava, ne mozemo pobeci. Zato oni koji nemaju centralo grejanje u stanu i te kako razmisljaju o grejnoj sezoni, te nabavljaju drva, ugalj ili neku drugu vrstu ogrevnog materijala.
Cesto se cuje konstatacija kako je dobro imati centralno grejanje. Istice se to sto nema brige oko nabavke ogreva, nema prljanja kuce i opreza da se vatra ne ugasi. “Srecnici” koji zive u takvim uslovima, na uplatnicama, placaju grejanje oko 32 dinara po kvadratnom metru. Te tako grejanje stana od 50 kvadrata mesecno staje 1500 dinara. Da li ce ova cena ostati do pocetka grejne sezone zavisi od odluke Skupstine.
U JKP Valjevo traženo je povećanje cene grejanja, ali će se tek na narednom skupštinskom zasedanju znati da li će cena biti povećana.
Oni koji zive u kuci te se greju na drva ili ugalj, ako nisu ranije, sada bi bio pravi trenutak za kupovinu ogreva
Oni koji se odluce za kupovinu drva, treba da znaju bukva, bagrem ili hrast kostaju oko 2500 dinara po kubnom metru sa prevozom. Drva se uglavnom dovoze na adresu isecena ili se seku na licu mesta sto kosta nesto skuplje. Cena secenja drva krece se oko 100 dinara po kubnom metru. Za kucu ili stan od 50 kvadrata, prema proceni prodavaca, potrebno je oko sest metara drva.
Alternativa drvima je ugalj. U zavisnosti od vrste uglja i cena varira. Ugalj kreka sada staje oko 5500 dinara za tonu, ugalj banovici od 7200 do 7300, a đurdevik, koji je, kako kazu, jaci i lepse gori 7700 dinara za tonu.
Medutim, veliki je broj onih koji se greju na struju, jer nemaju mogucnosti za lozenje ili nemaju centralno grejanje. Njihova racinica za ovu zimu bice i najskuplja. Oni mogu da biraju ili TA peci ili kvarcne grejalice
Prema informacijama koje smo dobili iz Elektrodistribucije kilovat skupe struje, koje ima od 8 do 24 casa, staje 3, 40 dinara, dok kilovat jeftine, od 24 do 8 sati, kosta 0,85 dinara. e struje, koje ima od 8 do 24 casa, staje 3, 40 dinara, dok kilovat jeftine, od 24 do 8 sati, kosta 0,85 dinara. @@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…