Peti po redu Gospojinski susreti crkvenih horova održani su proteklog vikenda, a ove godine na jednom mestu sabrali su se horovi Sveti Knez Lazar iz Kruševca, Crkveno pevačko društvo Ostrog iz Novih Banovaca, Srpsko crkveno pevačko društvo Javor gusle iz Šida i mešoviti hor Hadži Ruvim iz Valjeva.
– Bog čoveku nije stvorio krila da leti, ali mu je zato dao pesmu, da pesmom može da poleti, rekao je protojerej Dragan Aleksić, duhovnik hora Hadži Ruvim na otvaranju susreta. Duhovna muzika nije ništa drugo nego molitva iskazana kroz pesmu da sa njome poletim oka Tvorcu svome. Pesma je Božji dar. Ko peva odražava anđelske horove koji neprestano slave Boga. Gospojinski susreti crkvenih horova imaju kulturnu i duhovnu misiju na očuvanju i obnovi pravoslavne muzike.
Ovo je jedinstvena manifestacija u eparhiji šabačko-valjevskoj, a cilj je da se vernicima i svim građanima približi duhovna muzika i pokažu sve njene lepote. Organizacioni odbor se trudi da svake godine dovede nove horove. Tako su prethodnih godina u Valjevu nastupali horovi iz Beograda, Obrenovca, Šapca, Novog Sada, Krupnja, Niša, Trebinja itd.
Crkva kaže da oko prestola Tvorca legioni i legioni nebeskih bića – anđela, neprekidno pevaju pesme hvaleći Boga. Ako praznikom i nedeljom uđete u sveti hram, pomislićete da se Božji nebeski presto približio zemlji, te da se čuje čudesna anđeoska pesma. Da je Svevišnji mislio i na zemaljski svet, dokazuju primeri crkvenih horova koji svojim glasom i pesmom čini da vernici pri poseti hramu osete prisustvo nečeg nezemaljskog.
Organizatori Gospojinskih susreta su Crkvena opština Vlajevo, Hor Hadži Ruvim i Dom kulture Valjevo.
.
Organizatori Gospojinskih susreta su Crkvena opština Vlajevo, Hor Hadži Ruvim i Dom kulture Valjevo.
@@@

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…