Večeras od 22 sata u Galeriji 34 biće otvorena izložba slika Bogića Rasimovića Risima.
Izložba u Galeriji 34 obuhvata 18 slika koje čine sažet pregled Risimovog slikarstva od 1952. do 1983. godine, dok je izložba u Čačku obimnijeg sadržaja i prate je projekcije filmova za koje je Risim uradio scenografiju.
“Za dve i po decenije Risimovo slikarstvo je prošlo kroz živ umetnički razvoj. On je počeo velikom nostalgijom za zavičajem da bi u poslednjim slikama završio u cistom poetskom doživljaju. To je bio dug i složen proces, logičan i prirodan, u koji je uneo svoj slikarski instinkt i založio svoju ličnost. Onako nizak, prav kao krajputaš, kočoperan, prkosan, Risim je tip čoveka koji pobožno veruje u svoj narod i slikar visoke moralne odgovornosti. Duboko odan tom svom moravskom čovečanstvu, on je oduvek želeo da sliku detinjstva trajno ucvrsti i sacuva. Stvorio je i nesto više od toga. Prijatnu i toplu opšteljudsku umetnost skrojenu po meri coveka”, napisao je svojevremeno o njegovim slikama Lazar Trifunovicu u predgovoru kataloga za izložbu.
Bogića Rasimovića Risim osnovnu školu i Gimnaziju završio u Čačku. Akademiju likovne umetnosti u Beogradu u klasi prof. Djordja Andrejevica – Kuna. Živeo je i radio u Sarajevu i Beogradu. Prvi put je izlagao 1945.god.
Pored slikarstva bavio se filmskom scenografijom, ilustracijom, opremom knjiga.
t je izlagao 1945.god.
Pored slikarstva bavio se filmskom scenografijom, ilustracijom, opremom knjiga.
@@@

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…