216. p.n.e. – Kartaginski vojskovodja Hanibal je u Drugom punskom ratu kod Kane, u jugoistocnoj Italiji, naneo najteži poraz Rimljanima u istoriji Rimskog carstva. Rim je zahvatila panika, koja je zapamcena po izreci “Hanibal ante portas” [Hanibal pred vratima].

1347 – Engleski kralj Edvard III zauzeo je u Stogodišnjem ratu francuski grad Kale, koji je ostao pod engleskom vlašcu do 1558.

1460 – Škotskog kralja Džejmsa II, kojeg su savremenici nazivali “Džejms gnevnog lica”, ubili su Englezi tokom opsade zamka Roksburg.

1492 – Španski moreplovac Kristofer Kolumbo isplovio je na brodu “Santa Marija” iz španske luke Palos de la Frontera na prvo putovanje prema zapadu na kojem je otkrio Ameriku.

1571 – Turci su, nakon jedanaestomesecne opsade, zauzeli grad Famagustu na Kipru i izvršili masakr stanovništva.

1675 – Francuzi su pobedili holandsku i špansku flotu kod Palerma i zauzeli Siciliju.

1770 – Rodjen je Fridrih Vilijem III, pruski kralj od 1797. do 1840. Izgubivši rat sa Napoleonovom vojskom bio je prisiljen, Tilzitskim mirom [1807], da Napoleonu preda gotovo pola države. Jedan je od potpisnika saveza Sveta alijansa koji su, posle Napoleonovog pada, sklopile Rusija, Pruska i Austrija.

1778 – U Milanu je otvorena operska kuca Skala, delo arhitekte Đuzepea Pjermarinija.

1858 – Engleski istraživac Džon Spik otkrio je jezero Viktorija, izvorište reke Nil.

1872 – Rodjen je Hakon VII, norveški kralj od 1905. do smrti 1957. Odbijanjem da abdicira podstakao je svoj narod da organizuju pokret otpora nemackoj okupaciji u Drugom svetskom ratu.

1881 – Britanske trupe okupirale su egipatski grad Suec, što je Velikoj Britaniji omogucilo da 1883. postane vlasnik citave zone Sueckog kanala.

1884 – Završen je železnicki most u Beogradu na reci Savi, a narednog meseca puštena je u saobracaj pruga Zemun-Beograd. Most je razaran u oba svetska rata i potom obnavljan.

1903 – Rodjen je tunižanski državnik Habib Ben Ali Burgiba, vodja borbe za nezavisnost i prvi predsednik Tunisa od 1957. Za doživotnog predsednika proglašen je 1975, ali je u državnom udaru 1987. zbacen s vlasti.

1904 – Britanci su napali Tibet i zauzeli glavni grad Lasu, a verski vodja dalaj lama je pobegao u Urgu [Ulan Bator].

1904 – Sa Volujice, brda iznad Bara, prvi put su emitovani radio talasi na Balkanskom poluostrvu. Puštanju u rad radio-telegrafske stanice prisustvovalo je više hiljada gostiju i zvanica iz cele Crne Gore, medju kojima su bili knjaz Nikola i Guljelmo Markoni, jedan od pronalazaca bežicne telegrafije.

1914 – Nemacka je objavila rat Francuskoj, Belgija je odbacila zahtev Nemacke da njene trupe udju u tu zemlju, a Velika Britanija je upozorila Nemacku da bi invazija na Belgiju znacila opšti rat u Evropi.

1924 – Umro je engleski pisac poljskog porekla Džozef Konrad, autor pomorskih prica i romana [“Lord Džim”, “Nostromo”, “Srce tame”, “Tajfun”].

1936 – Americki atleticar Džesi Ovens je skokom u dalj 8,06 metara osvojio prvu od cetiri zlatne medalje na Olimijskim igrama u Berlinu.

1940 – Litvanija je formalno postala deo S S SR pod nazivom Litvanska Sovjetska Socijalisticka Republika.

1954 – Umrla je Gabrijel Kolet, jedna od najpopularnijih francuskih književnica 40-tih godina. Bila je clan Akademije Gonkur i Belgijske kraljevske akademije, a 1953. postala je oficir Legije casti.

1958 – Americka atomska podmornica “Nautilus” je pod komandom Vilijama Andersona prva prošla ispod ledenog pokrivaca Severnog pola.

1977 – Umro je kiparski arhiepiskop Makarios, vodja pokreta za nezavisnost od Velike Britanije i prvi predsednik Kipra od 1960. do smrti. Bio je i jedan od istaknutih lidera pokreta nesvrstanih zemalja.

1996 – UN su saopštile da je vojska plemena Tutsi u Burundiju pobila hiljade Hutu civila u seriji pokolja izvršenih izmedju aprila i jula.

2001 – U Beogradu je ubijen bivši pripadnik Službe državne bezbednosti Momir Gavrilovic, što je dovelo do najteže politicke krize u Demokratskoj opoziciji Srbije od njenog dolaska na vlast u oktobru 2000, kada je na izborima srušila desetogodišnji režim Slobodana Miloševica.

2002 – Predsednik Vlade Srbije Zoran Đindjic primio je u Pragu nagradu Fondacije Vaclav Polak za doprinos razvoju demokratije u Srbiji. Srbije Zoran Đindjic primio je u Pragu nagradu Fondacije Vaclav Polak za doprinos razvoju demokratije u Srbiji. @@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…