>>>1307. – Umro je engleski kralj Edward I “Dugonogi”, koji je tokom vladavine od 1272. do smrti reformisao zakonodavstvo i uspostavio snažan administrativni sistem, proširivši ga i na Vels, ciju je autonomiju ukinuo.

>>>1752. – Roden je francuski pronalazac Žozef Mari Žakar, koji je 1801. izumeo mehanicki tkacki razboj, nazvan njemu u cast “Žakarova mašina”.

>>>1854. – Umro je nemacki fizicar Georg Simon Om, koji je otkrio odnos struje elektromotorne sile i otpora u elektricnom kolu, nazvan prema njemu Omov zakon.

>>>1887. – Roden je ruski slikar jevrejskog porekla Mark Šagal, izuzetan kolorista i crtac, jedan od najoriginalnijih slikara 20. veka.

>>>1898. – SAD su anektirale Havajska ostrva.

>>>1930. – Umro je engleski pisac Artur Konan Dojl, lekar po profesiji, koji se proslavio kriminalnim romanima i pripovetkama u kojima su glavni junaci izmišljeni detektiv Šerlok Holms i njegov prijatelj dr Votson, zacevši tako detektivsku literaturu.

>>>1940. – Roden je Ringo Star, bubnjar pop grupe “Bitlsi”.

>>>1941. – Srpski komunista Žikica Jovanovic “Španac” ubio je bezrazložno u Drugom svetskom ratu u Beloj Crkvi dvojicu srpskih žandarma, što je režim Josipa Broza kasnije proglasio pocetkom ustanka u Srbiji protiv – Nemaca.

>>>1981. – Predsednik SAD Ronald Regan predložio je Sandru Dej O”Konor za sudiju Vrhovnog suda i ona je u septembru 1981. postala prva žena clan najviše americke sudske instance.

>>>1995. – Bivši šef italijanske diplomatije Đani de Mikelis osuden je zbog korupcije na cetiri godine zatvora.

>>>1998. – U Nigeriji je pod sumnjivim okolnostima umro najpoznatiji politicki zatvorenik Mošud Abiola, za kojeg se tvrdi da je 1993. dobio izbore u toj africkoj zemlji. Njegova smrt izazvala je višednevne nerede.

>>>1999. – Americka duvanska industrija pretrpela je težak udarac jer je sudska porota u Floridi saopštila da je pušenje uzrok mnogih bolesti, što je ta industrija prikrivala od javnosti.
orota u Floridi saopštila da je pušenje uzrok mnogih bolesti, što je ta industrija prikrivala od javnosti.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…