U Albaniji se održavaju paralmentarni izbori na kojima su glavni rivali dve najvece stranke, vladajuca Socijalisticka, na cijem celu je premijer Fatos Nano, i opoziciona Demokratska, koju predvodi bivši predsednik države Sali Beriša.
Pravo glasa ima oko 2,8 miliona gradana koji ce direktno birati 100 poslanika u albanskom parlamentu, dok ce preostalih 40 mandata partije koje prekorace cenzus podeliti izmedju sebe na osnovu procenta osvojenih glasova.
Albanske izbore nadgledace oko 500 medunarodnih posmatraca, medju kojima ce biti i poslanik u skupštini Srbije i Crne Gore Božidar Bojovic koji ce do 4.jula ucestvovati u radu Komiteta parlamentarne skupštine Saveta Evrope za pracenje izbora u Albaniji.

Više od 26,4 miliona ljudi iz celog sveta poslalo je tekst poruke u znak podrške kampanji “Lajv 8” ciji je cilj pritisak na svetske lidere da otpišu dug siromašnima.

Ministarstvo za ekonomiju i finansije Italije najavilo je eksperiment kojim ce koverat sa izveštajem o mesecnoj plati ustupiti mesto elektronskoj pošti.
Ove koverte koje su su godinama poštari urucivali na kucnu adresu, gradjani Italije zaposleni u javnom sektoru ce ubuduce dobijati putem e-mail-a.
Prvi koji ce putem ovog eksperimenta dobijati izveštaje su upravo 15.000 zaposlenih u ministarstvu za finansije i ekonomiju.
Do kraja godine trebalo bi da budu ukljuceni u ovaj program svi zaposleni u javnom sektoru izuzev policije i ministarstva odbrane Republike Italije.
Upotrebom ove tehnike državna kasa uštedece, kako se procenjuje, oko 3,5 miliona evra koje se prethodnih godina trošilo na poštanske troškove, papir i mašine kojima su se ovi izveštaji stampali.

Britanski ministar finansija Gordon Braun obecao je u Edinburgu ucesnicima marša protiv siromaštva i onima koji su širom sveta prisustvovali humanitarnim koncertima u prilog gladnima, da ce pojacati napore kako bi pomogao siromašnima u svetu.
“Sve dok ima siromašnih citav naš svet je ugrožen i sve dok negde ima nepravde to je napad na pravdu svuda u svetu”, rekao je sekretar Braun i dodao da “sve dok postoje siromaštvo i bolesti koje se mogu spreciti naš posao nije završen”, preneo je AP.
Braun je naglasio da ce napori na smanjivanju siromaštva u svetu biti nastavljeni i posle samita Grupe osam [G8] koji se od 6. do 8. jula održava u škotskom mestu Glenigls, nedaleko od Edinburga.
Braun je bio inicijator plana za pomoc Africi koji ce britanski premijer Toni Bler izložiti liderima G8, sedam najrazvijenijih zemalja sveta i Rusija, na predstojecem samitu.

ijih zemalja sveta i Rusija, na predstojecem samitu.

@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…