1494. – Kolonijalne sile Portugalija i Španija potpisale su u Tordesiljasu sporazum o podeli novootkrivenih zemalja, prema kojem su teritorije istočno od 50. stepena geografske dužine [zapadno od Griniča] pripale Portugaliji a zapadno od te linije Španiji.

1502. – Rođen je italijanski rimokatolički sveštenik Ugo Buonkompanjo, papa Grgur XIII od 1572. do 1585, koji je podsticao francuske rimokatolike na zločine i blagoslovio pokolj hugenota u Vartolomejskoj noći 1572.

1523. – Posle pobede nad Dancima, Gustav Vasa proglašen je kraljem Švedske pod imenom Gustav I.

1848. – Rođen je francuski slikar Pol Gogen, jedan od najvećih slikara 19. veka, čiji je umetnički pogled izgrađen na protivstavu impresionističkom shvatanju. Najznačajnije slike je uradio tokom dva boravka na Tahitiju, gde je pobegao od civilizacije – “Ćeretanje”, “Dve devojke s Tahitija”, “Materinstvo”, “Beli konj”, “Plemkinja”… Na Tahitiju je otvoren muzej “Pol Gogen”.

1861. – U američkom gradu Nju Orleans izvedena je prva predstava striptiza u kojoj se jedna balerina svlačila uz oskudno osvetljenje.

1862. – SAD i Velika Britanija potpisale su sporazum o suzbijanju trgovine robljem.

1896. – Rođen je mađarski državnik Imre Nađ, premijer od 1953. do oktobra 1956, kad je u Mađarskoj izbila antikomunistička pobuna.

1905. – Norveški Storting [parlament] doneo je odluku o odvajanju Norveške od Švedske.

1917. – Rođen je američki filmski glumac, pevač i zabavljač Dino Pol Kročeti, poznat kao Din Martin, koji je početnu slavu stekao u tandemu s komičarem Džerijem Luisom, s kojim je snimio 18 filmova.

1935. – Umro je srpski hemičar Sima Lozanić, prvi rektor Beogradskog univerziteta, član Srpske kraljevske akademije. Izučavao je organsku hemiju, agrikulturnu hemiju i mineralne sirovine.

1938. – Studenti Beogradskog univerziteta organizovali su akademiju posvećenu odbrani Čehoslovačke od Nemačke, pod parolom “Vernost za vernost”. Prijavilo se oko 60.000 dobrovoljaca, ali oni nisu angažovani jer su Čehoslovačku njeni zapadni saveznici prepustili na milost i nemilost Trećem rajhu.

1939. – Kralj Džordž VI postao je prvi britanski monarh koji je stupio na tlo SAD, bivše kolonije Velike Britanije.

1940. – Nemačka je u Drugom svetskom ratu okončala okupaciju Norveške.

1942. – Posle niza ogorčenih bitaka, u Drugom svetskom ratu je počeo završni nemački napad na Krim radi zauzimanja Kerča i Sevastopolja.

1942. – Okončana je četvorodnevna bitka za pacifička ostrva Midvej, u kojoj su Amerikanci naneli prvi ozbiljan poraz Japancima u Drugom svetskom ratu.

1942. – U Jajincima je streljan srpski slikar jevrejskog porekla Bora Baruh, koji je zarobljen kao učesnik narodnooslobodilačke borbe u Drugom svetskom ratu.

1944. – Vrhovni štab Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije stigao je u Drugom svetskom ratu na ostrvo Vis. Posle neuspelog nemačkog vazdušnog desanta na Drvar 25. maja 1944, deo Vrhovnog štaba prebačen je sovjetskim avionom u Bari, a zatim britanskim ratnim brodom na Vis.

1948. – Predsednik Čehoslovačke Eduard Beneš podneo je ostavku, ne želeći da potpiše novi ustav prema kojem je zemlja postala komunisticka država.

1967. – Trećeg dana izraelsko-arapskog rata izraelske snage izbile su na Suecki kanal.

1971. – Sovjetski vasionski brod “Sojuz II” spojio se u orbiti oko Zemlje sa svemirskom stanicom “Saljut”.

1973. – Kancelar Zapadne Nemačke Vili Brant doputovao je u Izrael, kao prvi zapadnonemački lider koji je posetio jevrejsku državu.

1974. – U Ivanjici je puštena u rad prva zemaljska satelitska stanica u Jugoslaviji za međukontinentalne telefonske linije i TV programe. Stanica je potpuno razorena bombardovanjima iz vazduha u proleće 1999. tokom agresije NATO.

1980. – Umro je američki pisac Henri Miler, koji je strasno osporavao društvene konvencije i veličao seks i umetnost. Zabranjivana kao pornografska i opscena, njegova dela sadrže stranice vrhunske poetske lepote i lucidne esejističke i filozofske digresije. Bavio se i slikarstvom. Dela: romani “Crno proleće”, “Jarčeva obratnica”, “Rakova obratnica”, “Mirni dani u Klišiju”, trilogija “Ružičasto raspeće” [“Pleksus”, “Neksus”, “Seksus”], putopis “Kolos iz Marusija”, meditativno-kritička proza “Kosmološko oko”, “Mudrost srca”, “Nedelja posle rata”, “Knjige o mom životu”.

1981. – Izraelski avioni su razorili irački nuklearni reaktor “Osirak” blizu Bagdada.

1988. – U Bangladešu je usvajanjem ustavnog amandmana islam proglašen državnom religijom, a jake policijske snage stavljene su u stanje pripravnosti radi sprečavanja protesta protivnika amandmana.

1990. – Predstavnički dom parlamenta SAD izglasao je zabranu prodaje računara i telekomunikacione opreme S S SR-u dok Moskva ne otpočne pregovore o nezavisnosti Litvanije.

1995. – Predsednik Tajvana Li Teng Hui stigao je u Kaliforniju kao prvi šef te međunarodno nepriznate države koji je stupio na tlo SAD, doduše u formalno “privatnoj poseti”, ali i to je izazvalo ogorčenu reakciju Kine.

1996. – Vojna hunta Mjanmara [bivša Burma] donela je zakon kojim je ućutkala Nacionalnu ligu za demokratiju, glavnu opozicionu partiju pod vođstvom Aung San Su Ći, dobitnice Nobelove nagrade za mir.

1999. – U napadu avijacije NATO sa sedam projektila je uništena farma ovaca u selu Podgorac kod Boljevca, na kojoj je ubijeno troje civila, među kojima dve žene, a u napadu na novosadsku rafineriju nafte, na koju je izbačeno više od 100 bombi, u obližnjem naselju “Šangaj” na kućom pragu je ubijen radnik “Novkabela” Milan Bajić. Agresorski avioni napali su i ciljeve, mahom civilne, u Pančevu, Beogradu, Vrdniku, Rumi, Kraljevu, Jagodini, Ćupriji, Gornjem Milanovcu, Sjenici, Podujevu, Peći, Suvoj Reci, Prištini, Štrpcu, Kosovskoj Vitini, Gnjilanu, Dečanima, Prizrenu, Đakovici, Vučitrnu, Štimlju, Dragašu.

2004. – Sud u Ruandi osudio je bivšeg predsednika te afričke zemlje Pastera Bizimunua na 15 godina zatvora, pod optužbom da je stvorio miliciju, proneverio državni novac i podsticao etnički motivisano nasilje.
ora, pod optužbom da je stvorio miliciju, proneverio državni novac i podsticao etnički motivisano nasilje.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…