Predlog Zakona o maloletnim počiniocima krivičnih dela i krivično-pravnoj zaštiti maloletnih lica trenutno se nalazi u skupštinskoj proceduri i trebalo bi da bude usvojen krajem juna ili pocetkom jula sa setom drugih krivičnih zakona, kaže Nikola Milošević jedan od autora zakona.

Reforma maloletničkog pravosudja u sklopu je zajedničkog projekta koji sprovode Ministarstvo pravde Republike Srbije, Ministarstvo prosvete i sporta, ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku i Ministarstvo unutrašnjih poslova uz podršku Švedske agencije za medjunarodni razvoj i Unicefa. Opšti cilj projekta je da pokrene sveobuhvatnu reformu sistema maloletničkog pravosudja u cilju zaštite prava dece u riziku i dece u sukobu sa zakonom.

Nasilje nad decom u institucijama prisutno je u velikom broju zemalja Evrope i Centralne Azije. Istraživanja koja je sproveo uNICEF ukazuju na nepotpunost i neusklađenost podataka zbog čega nasilje nad decom ostaje skriven od očiju javnosti. Niko ne zna tačno koliko dece živi u institucijama širom Evrope i Centralne Azije, a najskromnije procene upućuju na to da ih je oko milion. UNICEF je uputio snažana apel i poziv ministrima koji će u julu mesecu prisustvovati Konsultacijama o deci i nasilju da donesu yakone o zabrani nasilja prema deci i učine sve da institucionalizacija dece bude poslednja opcija, da se izvrši obuka stručnjaka iz oblasti pravosuđa, policije i socijalnog sektora i razvijaju alternativni programi zaštite i prevencije u lokalnoj zajednici.

ije i socijalnog sektora i razvijaju alternativni programi zaštite i prevencije u lokalnoj zajednici.

@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…