1783. – Francuski pronalazaci braca Etjen i Žozef Mongolfje prvi put su javno demonstrirali letenje balonom punjenim zagrejanim vazduhom.

1798. – Umro je italijanski avanturista Đakomo Đirolamo Kazanova de Seingal, sinonim latinskog ljubavnika, jedna od najkoloritnijih licnosti Evrope 18. veka.

1859. – Rodjen je srpski slikar Paja Jovanovic, predstavnik akademskog realizma, clan Srpske akademije nauka, prvi srpski slikar koji je stekao evropsku reputaciju.

1867. – Rodjen je finski maršal i državnik Karl Gustav Emil fon Manerhajm, predsednik Finske od 1944. do 1946.

1878. – Velika Britanija je sa Otomanskim carstvom sklopila tajni sporazum protiv Rusije, na osnovu kojeg je Britanija okupirala Kipar, a zauzvrat se obavezala da pomogne Turcima u slucaju ruskog napada.

1884. – Rodjen je srpski pisac Milutin Uskokovic, autor lirskog temperamenta, u cijim se delima sukobljavaju romantizam i moderno shvatanje sveta.

1916. – Kod Ljvova je u Prvom svetskom ratu pocela ruska ofanziva protiv austrougarske armije, nazvana “Brusilovljeva ofanziva” prema komandantu Jugozapadnog fronta generalu Alekseju Brusilovu, koja je olakšala položaj saveznika na zapadnom frontu i u Italiji.

1920. – U dvorcu Trijanon kod Pariza sile Antante su posle Prvog svetskog rata potpisale mirovni ugovor s poraženom Madjarskom i oduzele joj teritorije koje je u okviru Austro-Ugarske nasilno držala.

1941. – Nemacka i Nezavisna Država Hrvatska su se na sastanku u Zagrebu u Drugom svetskom ratu dogovorile o iseljavanju u Srbiju oko 200.000 Srba.

1941. – Umro je bivši nemacki car i pruski kralj Fridrih Vilhelm II Viktor Albert, tvorac politike prodora na istok i izazivac niza vojno-diplomatskih kriza, ukljucujuci objavu rata Srbiji 1914, cime je postao neizbežan Prvi svetski rat.

1942. – Pocela je cetvorodnevna bitka za pacificka ostrva Midvej, u kojoj su Amerikanci naneli prvi ozbiljan poraz Japancima u Drugom svetskom ratu.

1944. – Osma britanska i Peta americka armija ušle su u Rim u Drugom svetskom ratu.

1946. – General Huan Peron izabran je prvi put za predsednika Argentine.

1970. – Pacificka kraljevina Tonga, dotad britanski protektorat, stekla je nezavisnost i ušla u sastav Britanskog komonvelta.

1971. – Umro je madjarski filozof Đerdj Lukac, protagonista “zapadnog marksizma”. Dela:
“Razaranje uma”, “Egzistencijalizam ili marksizam”, “Estetika”, “Ontologija društvenog bica”.

1989. – Gasovod pored Tranšibirske pruge je eksplodirao i zapalio dva putnicka voza, u kojima je poginulo 575 ljudi.

1993. – Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija proglasio je rezolucijom Sarajevo, Goražde, Tuzlu, Bihac, Srebrenicu i Žepu za zašticene zone u Bosni i Hercegovini i snage UN su ovlašcene da upotrebe silu radi njihove odbrane. Te zone su u praksi služile muslimanskim snagama kao vojne baze za napade na srpske položaje.

1996. – Evropska raketa “Arijana 5” eksplodirala je 40 sekundi posle lansiranja.

2000. – U zemljotresu na indonežanskom ostrvu Sumatra poginulo je više od 100 ljudi.
nsiranja.

2000. – U zemljotresu na indonežanskom ostrvu Sumatra poginulo je više od 100 ljudi.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…