Kancelarija UNICEF-a u Beogradu predstavila je publikaciju o maloletnickom pravosudu.

Publikacija je uradena u saradnji s Centrom za prava deteta i Švedskom medunarodnom agencijom za razvoj. “Prava deteta i maloletnicko pravosude” sastoji se od šest medunarodnih dokumenata koji su prvi put prevedeni na srpski jezik. Po ocenama strucnjaka koji se bave decijim pravima, ova publikacija ce biti dragocena u izgradnji novog sistema maloletnickog pravosuda u Srbiji.

Predlog Zakona o maloletnim pociniocima krivicnih dela i krivicno-pravnoj zaštiti maloletnih lica trenutno se nalazi u skupštinskoj proceduri, a svi principi iz UNICEF-ove publikacije uvršteni su u zakonski tekst. Sudija Okružnog suda u Beogradu, Ljubica Kneževic- Tomašev kaže da ce to doprineti modernom zakonodavstvu i specificnom sudskom sistemu za maloletna lica koja su u sukobu za zakonom: “Za nas, prakticare, upoznavanje sa ovom publikacijom, znacajno je uticalo na menjenje nacina razmišljanja i drugacijeg pristupa prema maloletnim prestupnicima, da je maloletnicki postupak drugaciji od postupka protiv odraslih i da je sudska odluka rezultat licnih potreba maloletnika, a ne blage ili loše kaznene politike, kakva nam se cesto pripisuje.”

Ivana Stevanovic, koordinator istraživackog sektora Centra za prava deteta, kaže da je publikacija “Prava deteta i maloletnicko pravosude” namenjena svim profesionalcima, a ne samo sudijama: “Mi u ovoj oblasti zaista moramo da gradimo jedan novi sistem, gde svi snose deo odgovornosi. Od lokalne zajednice, koja veoma cesto želi da “pere ruke” i da ovaj problem posmatra kao nešto što mora da rešava neka tamo daleka država, do samih gradana, nas pojedinaca, koji jednostavno moramo da menjamo sistem odgovornosti i odnos prema mladim ljudima. Problem je što smo se svi u okviru nekih svojih sistema, u okviru zdravstvenog, prosvete, policije, bavili problemom maloletnickog prestupništva, a jako teško smo sedeli zajedno i pokušavali da nekim sinhronizovanim merama rešimo probleme. I maloletnicko pravosude nije nešto što možete graditi na represiji. Sistem maloletnickog pravosuda podrazumeva da mlade ljude naucimo pravilima i oni to od nas ocekuju, i da ih podržimo u implementaciji tih pravila.” .

Sva istraživanja pokazuju da su deca, koja su u sukobu sa zakonom, najcešce žrtve ili svojih roditelja ili sistema koji nije reagovao kada je trebalo. Zbog toga, maloletnicko pravosude trebalo bi da se bavi decom koja su u riziku, bilo da su žrtve ili izvršioci i ceo postupak je usmeren prema njima, a ne protiv njih. i decom koja su u riziku, bilo da su žrtve ili izvršioci i ceo postupak je usmeren prema njima, a ne protiv njih.@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…