U galeriji 34, svecano je otvorena izlozba ikona crkve Arhandjela Mihaila.

2005. godina je godina u kojoj KUD Abrašević slavi sto godina od svog osnivanja.

U sredu 18. maja je u galeriji 34 prikazana izlozba likovnih radova učenika osnovne škole ‘’Prota Mateja Nenadović’’ iz Brankovine

Povodom obelezavanja 51 godine rada muzičke škole Zivorad Grbić od 16 do 20. maja odrzana su 4 koncerta.

U Nardonom muzeju u Valjevu danas je odrzana konferencija za novinare a povod je uspeh Narodnog muzeja i Branka Lazica istoricara umetnosti koji su dobili nagradu Nacionalnog komiteta IKOM-a SCG

U sklopu izgradnje, novog hrama Arhandjela Mihail u Tubravicu , akademski slikar i ikonopisac Miodrag Sumarac i slikar restaurator Miodrag Markovic uradili su novu ikonografiju koja se sastoji iz 20-tak novih ikona.
………….Organizatori izlozbe su JP Kolubara i zavod za zastitu spomenika.

1905. god u Srbiji je osnovano nekoliko KUD koja su nosila ime Abrašević među njima i valjevsko KUD. Od tada pa do danas Abrašević je nosilac kulturnih inicijativa u gradu ističe Vojislav Andrić predsednik upravnog odbora KUD-a.. //ON// ..od A je društvo koje je negovalo…..Obično se KUD vezuju samo za folklor što nije tačno jer je A uvek bio stečište i onih koji su se bavili dramskom, horskom umetnošću i muziciranjem i folklorom- dana SVE ON
//JA// Danas Abrašević obuhvata skoro 700 mladih raspoređenih u nekoliko sekcija: 1 horsku, sekciju folkolora i pozorište. //ON// …omladinski hor Abrašević – najbolji amatreski u SR i dečiji. Nekoliko selekcija mladih koji se bave negovanjem folklora- od predškolskog do seniorskog ansambla i veterana koji su još uvek aktivni. TR je dečiji, omladinski ansambl. Dobar je odnos prema narodnoj i zabavnoj muzici…….//JA//…Amatersko pozorište “Abrašević” je u četvrtak 19. maja izvelo predstavu Seobe Miloša Crnjanskog adaptiranu prema tekstu Vide Ognjenović, a u režiji Miroslava Trifunovića.. //ON// Predstava je rađena 3-4 mes. Učestvuju oko 40 glumaca. Uye’i sve ovo u obyir, moe se re’i da je proteklih 100 g,. ostavilo yna;ajan trag u valjevskoj kulturi, a naru;ito u posl;ednjih 45-50 godina, od kada je A dobio maksimalne uslove za rad osnivanjem D. kulture kada je dob svoj prosto. Tu su i susreti Abraševića. //JA// Potrebana je materijalna podrška da bi se realizovalo sve što je planirano u 2005. godini ističe Andrić napominjući da je ove godine planirano i učešće na tešnjarskim večerima i priprema monografije koja će dati stogodišnji pečat Abraševića.

VOJISLAV ANDRIĆ. PREDSEDNIK UPRAVNOG ODBORA

Trideseti festival omladinskih horova Srbije održan je u Novom Pazaru i trajao je samo jedan dan. U takmičarskom delu nastupilo je oko 300 horskih pevača iz tri mešovita i tri ženska hora. U konkurenciji mešovitih horova zlatnu plaketu osvojio je hor KUD “Abrašević” iz Valjeva (dirigent Dragan Vasiljević), srebrno odličje pripalo je kragujevačkom horskom ansamblu “Kir Stefan Srbin” (dirigent Marko Nešić), a bronzanu plaketu

Izložba je otvorena u sklopu manifestacije Dani dečije kulture. Učenici škole “Prota Mateja Nenadović” izveli su kraći dramski i muzički program…IZJAVA………Smotra mladosti predstavlja svojevrsno negovanje dečije kulture.

Povodom obelezavanja 51 godine rada muzičke škole Zivorad Grbić U ponedeljak 16. maja održan je koncert učenika osnovne,dok je u sredu 18. maja je odrzan koncert učenika srednje muzičke škole……..IZJAVA……….U okviru obeležavanja 51. godine rada muzičke škole u četvrtak 19. maja su i profesori održali koncert, a u petak 20. predstavila se koncert pijanistkinja mr. Ivana Rabasović.

U Nardonom muzeju u Valjevu danas je odrzana konferencija za novinare a povod je uspeh Narodnog muzeja i Branka Lazica istoricara umetnosti koji su dobili nagradu Nacionalnog komiteta IKOM-a SCG.

Svojim profesionalnim radom i svojom aktivnoscu Branko Lazic nastoji da muzejsku struku svrsta u profesiju od posebnog znacaja za razvoj naseg drustva. Strucne publikacije “U svetu umetnosti – u svetu muzeja” i “ogledi iz muzeologije” predstavljaju originalne autorske stavove Lazica koji je od pocetka svog profesionalnog rada angazovan na unapredjenju muzeologije u najsirem smislu. One takodje predstavljaju njegovo dugogodisnje zalaganje za bolji status muzeja u nasem drustvu.

Juče je u knjizari plato odrzano knjizevno veče.Organizovano je druzenje pisaca Valjeva sa predstavnicima udruzenja SAJKOR i pisaca dijaspore,a cilj ovog druzenja je buduća saradnja koja će omogućiti knjizevnim stvaraocima Valjeva da prošire veze u inostranstvu sa našim ljudima bez obzira gde zive ,a bave se knjizevnim radom.Ovo je prilika za mlade stvaraoce da se upoznaju sa ostalim mladim ljudima koji stvaraju.Ovom prilikom obavljeno je i svečano uručenje članskih karata Saveza knjizevnika Jugoslavije u otadzbini i rasejanju.

IZJAVA
Gost ove knjizevne veceri jei i gospodja Vidosava Gavrilović predsednik ogranka knjizevne zajednice Valjevo.
IZJAVA

Ovom druzenju prisustvovali su predsednik udruzenja Nenad Radoš, i gost knjizevnik i knjizevni kritičar Branislav Bojić, a organizatori su knjizevna zajednic Valjevo i knjizara Plato.

U restoranu Zlatibor sinoc je svecano otvorena izlozba slika slikarske kolonije Drina 2004. Kolonija je zazivela nesebicnim trudom omanje grupe ljubitelja umetnickog dela koji su svoj afinitet, licnim zalaganjem, pretvorili u zanimljivu likovnu smotru. Ovogodisnji, treci po redu saziv okupio je 12 slikara kako iz raznih krajeva Srbije tako i jednog slikara iz Bugarske. U njoj su nasle mesta sve generacije od najmladje, preko srednje do autora iza kojih slede zamasne godine iskustva i rada.

Kada je rec o ovoj izlozbi, pa i celoj manifestaciji koja se biva u okviru kolonije Drina 2004 lako se sloziti sa konstatacijom da je u pitanju uspesno, cak nezaobilazno kulturno desavanje i njime je ostvarena znacajna likovna smotra kojoj treba pokloniti punu paznju i podrzati je u svakom pogledu. Za potpuniju atmosferu pobrinula se grupa Free six koju cine Marija Milovanovic vokal, Dusan Jankovic klavir, Vladimir Djokic gitara, Uros Krivokapic bas-gitara i Marko Kalabic bubnjevi. Urednik programa bio je novinar Zivorad Jankovic.

U Narodnom muzeju Valjevo sinoc je svecano otvorena izlozba slika Dragana Martinovica Martina. Dragan Martinovic rodjen je 1957 godine u Bogaticu u Macvi, srpskoj ravnici na Balkanu. Ljubav za slikarstvo stice kraj oca Milivoja, naivnog umetnika i reditelja. Akademiju likovnih umetnosti zavrsio je 1981 godine, a postdiplomske studije u klasi profesora Zorana Petrovica 1984 godine u Beogradu. Bavi se scenografijom i pedagokim radom. Izlagao je na vise od 400 grupnih izlozbi u zemlji i inostranstvu. Samostalno je izlagao vise od 120 puta. Dobitnik je vise nagrada i drustvenih priznanja.

20. maja ove godine u Galeriji likovnih radova mladih u Celju otvorena je izložba nagradjenih radova.
sa 10.-og jubilarnog Medjunarodniog konkursa za mlade autore do 20 godina koju organizuje revija “Likvni svet” iz Celja. Medju nagradjenima je i Dusan Pantić iz Valjeva sada učenik II razreda OŠ Milovan Glisić. Kada je rad poslat Dusan je bio u predškolskoj ustanovi Milica Nozica.
Na konkurs je stiglo 11264 radova iz 46 drzava. Najviše radova stiglo je iz Irana, Grcke, Rusije, Turske, Rumunije, Slovacke, Slovenije i SCG.

–Teško je prepričati ovih 10 godina. U arhivi s
ada ima preko 100 000 radova iz više od 70 država sveta. Poslednjih godina program je obogaćen gostovanjima iz celog sveta. Izložba sa Vašim radovima otvorena je i u Gradskom muzeju u Bjelovaru, a krajem meseca biće otvorena i u Bugarskoj. Vaša dela koja su prispela u Celje nastavljaju da žive.
Izložbu je otvorio gradonačelnik Celja Bojan Šrot.
–Dragi svi prisutni, danas je Celjski Stari grad središte sveta mladih likovnih umetnika i stvaraoca kako je napisao Mihailo u pozivu za današnju priliku. Više od 11 hiljada je učestvovalo na konkursu iz 46 zemalja sa svih kontinenata i znam da iako nisu fizički prisutni oni su u mislima sa nama. Iskrene čestitke svim nagrađenima i njihovim učiteljima, iskrena zahvalnost reviji Likovni svet i Galeriji likovnih mladih na starom gradu koji je oličen u liku Mihaila Lišanina i iskrena zahvalnost svima koji su pomogli. Sada Vas sve skupa pozivam u Galeriju da pogledamo čudesna dela mladih umetnika i svima želim prijatan dan i da se viđamo još mnogo mnogo godina ovde u Celju.
Galerija u kojoj je izložba otvorena nalazi se na Starom gradu nadomak Celja i pripadao je celjskim grofovima, a potiće iz 14 veka. Ovo je inače jedina Galerija u svetu gde postoji stalna postavka likovnih dela mladih do 20 godina. Na prostoru od 250 kvm predstavljene su slike, grafike, skulpture i fotografije mladih iz celog sveta.
Na ovogodišnjoj dodeli nagrada najboljim mladim slikarima pored nagrađenih prisutni su bili i ambasador Turske i ataše za kulturu Slovačke. ada najboljim mladim slikarima pored nagrađenih prisutni su bili i ambasador Turske i ataše za kulturu Slovačke. @@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…