Savet bezbednosti UN ce na današnjoj sednici razmotriti napredak u primeni standarda demokratskog društva na Kosovu, što ce biti poslednja “tehnicka procena” tog procesa uoci sveobuhvatne analize, koja treba da bude obavljena krajem juna ili pocetkom jula.

Bez obizira na nezadovoljavajuce stanje na Kosovu, ulazmo u novu vazu procesa koji podrazumeva sveobuhvatnu procenu standarda, izjavio je sinoc u Njujorku predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Covic, dodajuci da se u toj “dosta kompleksnoj” situaciji od nas ocekuje “vrlo aktivan pristup, u kome necemo sami sebe iskljucivati”.

Šef UNMIK-a Soren Jesen-Petersen izjavio je da Kosovo “vec sada pravi prve korake na putu ka Evropi” i da je “na neki nacin srecno”, jer ima “malu prednost što vec primenjuje standarde koje Evropa zahteva za integraciju”.

Zaštita manjinskih prava Srba i ostalih nealbanaca na Kosovu je prvorazredni zadatak Misije OEBS u Prištini i primena tog temeljnog principa Evropske unije ne može biti uslovljavana ni buducim, ni konacnim statusom pokrajine, izjavio je novoimenovani šef Misije OEBS na Kosovu Verner Vend.

Istražni sudija Veca Okružnog suda u Beogradu za ratne zlocine Milan Dilparic predao je Komisiji Saveta ministara za istraživanje ratnih zlocina 64 tela ekshumirana iz masovne grobnice u Batajnici.

Premijeri Srbije i Madarske Vojislav Koštunica i Ferenc Đurcanj saglasili su se da obe zemlje imaju jasnu evropsku buducnost, ocenivši bilateralne odnose kao dobre.

Predsednik Srbije Boris Tadic i madarski premijer Ferenc Đurcanj saglasili su se da postoji zajednicki interes za unapredjenje ekonomske saradnje, narocito u oblasti investiranja, i da zaštiti prava manjina i dalje treba posvecivati znacajnu pažnju.

Na konstitutivnoj sednici Saveta Republicke radio-difuzne agencije bice izabran predsednik i njegov zamenik. r />Na konstitutivnoj sednici Saveta Republicke radio-difuzne agencije bice izabran predsednik i njegov zamenik. @@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…