U cilju pružanja podrške razvoju lokalne ekonomije u zapadnoj Srbiji, program Revitalizacija zajednice putem demokratke akcije (CRDA) proširen je novim segmentom aktivnosti – Lokalni ekonomski razvoj (Local Economic Development – LED), čiji je osnovni zadatak da izgradi kapacitete u zajednicama u cilju poboljšanja ekonomske budućnosti.
LED je proces u kome lokalne samouprave, privatni preduzetnici i nevladine organizacije kroz dobro planirane i koordinirane zajedničke aktivnosti kreiraju bolje uslove za ekonomski razvoj i povećanje broja radnih mesta. LED strategije podržavaju ideju da uspešna privatna preduzeća obezbeđuju profit, nova radna mesta i bolji životni standard. Ipak, za uspeh privatnih preduzeća neophodni su povoljni uslovi za razvoj poslovanja, u kreiranju i održavanju kojih lokalna samouprava igra veoma važnu ulogu. Stoga, LED predstavlja partnerstvo interesa lokalnih samouprava, preduzeća i zajednica.
U okviru LED aktivnosti, od 9. do 13. maja 2005. godine, u hotelu Jugopetrol na Zlatiboru, održan je seminar “Planiranje lokalnog ekonomskog razvoja – obuka za instruktore”, koji su vodili stručnjaci američke konsultantske kuće Management Systems International (MSI), angažovane od strane organizacije IRD da pomogne u implementaciji LED programa.
Cilj seminara bio je da osposobi učesnike da:
” lokalnim interesnim grupama jasno i precizno objasne sve probleme i izazove vezane za razvoj lokalne ekonomije i strateško planiranje;
” pripreme i sprovedu kurseve obuke u cilju objašnjenja osnovnih komponenti planiranja lokalnog ekonomskog razvoja (LED);
” usmeravaju lokalne interesne grupe tokom razvijanja i sprovođenja LED strategija, koje će biti kreirane u zavisnosti od posebnih potreba pojedinih opština.
Učesnici seminara, predstavnici lokalnih samouprava, privatnih preduzeća i nevladinih organizacija iz zapadne Srbije, veoma zadovoljni kvalitetom predavanja i radionica kojima su prisustvovali, postignutim konsenzusom izrazili su spremnost da stečena znanja i veštine primene u kreiranju i sprovođenju LED strategije u njihovim zajednicama.
Glavni ciljevi CRDA-e, još od samog početka programa, su povećanje broja radnih mesta i poboljšanje kvaliteta života građana. Izgradnja jačih lokalno-ekonomskih kapaciteta kroz LED je veoma važna za ostvarivanje ovih ciljeva.

Izgradnja jačih lokalno-ekonomskih kapaciteta kroz LED je veoma važna za ostvarivanje ovih ciljeva.

@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…