SPC i njeni vernici obeležavaju danas dan posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom.
Po predanju sv. Vasilije rođen je 1610. u selu Mrkonjiću, u Popovom Polju, u Hercegovini. Na krštenju dobio je ime Stojan. Kao đakon stupio je u manastir Zavala, kod strica jeremonaha Serafima. Zakaluđerio se u trebinjskom manastiru Tvrdošu i dobio monaško ime Vasilije, po Vasiliju Velikom (4. vek), jednom od najvećih teologa i monaških uzora u Pravoslavnoj crkvi. Željan duhovnog usavršavnja otišao je u Cetinjski manastir, gde je ostao nešto više od godinu dana. Kada se vratio u manastir Tvrdoš postao je arhimandrit. Potom je na Svetoj Gori proveo oko godinu dana. Zatim putuje u Rusiju, a po povratku iz Rusije postaje mitropolit Istočne Hercegovine.
Njegova zadužbina manastir Ostrog jedna je od najvećih srpskuh svetinja. Od 1678. kada su izvađene mošti sv. Vasilija narod je počeo da ga proslavlja kao svetitelja,12 maja po novom kalendaru. Kroz protekla tri veka ne zna se broj onih koje je iscelio, kojima je povratio vid, sluh, govor, nadu i oslobodio ih od neizlečivih bolesti. Molitva upućena Bogu pred ćivotom sv. Vasilija ima čudotvornu moć.
Danas je poštovanje sv. Vasilija u našem narodu toliko da se stiče utisak da on predvodi sve naše svetitelje, čudotvorce i iscelitelje. Dane od Đurđeva do Vasilijeva narod naziva nedeljom sv. Vasilija i mnogi je poste. Mnogi nedelju dana pred put u Ostrog poste, bez obzira u koje je to vreme.
U Ostrog “ne valja ići” bez duboke vere i usrdne molitve. postoji predanje u narodu da oni koji nemaju dar vere i molitve ne mogu da pristupe Svecu. Dođu do vrata hram i dalje ne mogu. Kome se to desi znači da ga Svetac opominje i upozorava.

e Svecu. Dođu do vrata hram i dalje ne mogu. Kome se to desi znači da ga Svetac opominje i upozorava.

@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…