1570. – Otomansko carstvo objavilo je rat Veneciji zato što je odbila da preda mediteransko ostrvo Kipar.

1813. – Rođen je danski filozof Obi Seren Kjerkegor, rodonačelnik filozofije egzistencijalizma, nazvan “Kopenhaški Sokrat”.

1818. – Rođen je nemački filozof jevrejskog porekla Karl Hajnrih Marks, najveći socijalistički teoretičar i istaknuti vođa zapadnoevropskog radničkog pokreta u 19. veku. Od septembra 1844. do kraja života družio se i najtešnje sarađivao s nemačkim filozofom Fridrihom Engelsom. Sa njim je 1847. stvorio u Londonu Savez komunista, prvu revolucionarnu radničku organizaciju.

1821. – Umro je bivši francuski car Napoleon I Bonaparta, jedan od najvećih vojskovođa u istoriji čiji su osvajački pohodi izmenili Evropu i okončali feudalizam.

1846. – Rođen je poljski pisac Henrik Sjenkjevič, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1905. godine.

1855. – Prvi crnogorski svetovni vladar knez Danilo I Petrović doneo je Zakonik kojim je nastojao da učvrsti pravni poredak i individualizuje imovinska prava po uzoru na rimsko pravo. Izjednačena su prava svih građana nezavisno od nacionalnosti i religije, mada Crnu Goru, kako je precizirano u Zakoniku, nastanjuju isključivo Crnogorci i Brđani koji su svi Srbi pravoslavne vere.

1883. – Rođen je srpski kompozitor i muzički pisac Petar Konjović, rektor Muzičke akademije u Beogradu, član Srpske akademije nauka i umetnosti i upravnik Muzikološkog instituta. Inspirisao se narodnim melosom i snažnom muzičkom individualnošću je učvrstio nacionalni smer u srpskoj muzici.

1904. – Na brdu Volujica kod Bara postavljena je prva radio-telegrafska stanica Markonijevog sistema na Balkanu.

1936. – Italijanske trupe pod komandom feldmaršala Pjetra Badolja okupirale su Adis Abebu, prestonicu Etiopije. Agresija na tu nezavisnu afričku zemlju bila je prvi oružani pohod fašizma.

1945. – Sovjetske trupe ušle su u Drugom svetskom ratu u mesto Pinemunde, odakle su Nemci ispaljivali rakete “Fau 1” i “Fau 2”. Američke trupe su istog dana oslobodile nemački nacistički koncentracioni logor Mauthauzen, u kojem su Nemci tokom rata likvidirali 120.000 ljudi, uključujući 13.000 Jugoslovena.

1954. – General Alfredo Štresner je u vojnom udaru oborio predsednika Paragvaja Federika Čavesa, započevši tako 34-godišnju diktaturu.

1955. – Zapadni saveznici su obnovili suverenitet Zapadne Nemačke i primili je u NATO.

1961. – Iz Kejp Kanaverala je poleteo kosmički brod “Merkjuri”, prva kosmička letelica SAD sa ljudskom posadom, kojim je upravljao Alen Bartlet Šepard. Brod nije obleteo planetu već je dostigao visinu od 185 kilometara i posle 15 minuta se vratio na Zemlju.

1977. – Umro je nemački državnik i ekonomista Ludvig Erhard, zapadnonemački kancelar od 1963. do 1966, arhitekta privrednog oporavka i uspona Zapadne Nemačke posle Drugog svetskog rata.

1978. – Teroristička grupa “Crvene brigade” saopštila je da je ubila bivšeg premijera Italije Alda Mora, otetog u martu 1978. Njegovo telo pronađeno je dva dana kasnije.

1981. – Bobi Sends prvi je od 10 pripadnika Irske republikanske armije umro u zatvoru Mejz u Severnoj Irskoj od posledica štrajka glađu.

1990. – U Bonu su počeli razgovori S S S R, SAD, Velike Britanije, Francuske i dveju nemačkih država o ujedinjenju Nemačke.

1999. – NATO avijacija je između Kačanika i Uroševca usred dana gađala konvoj “Lekara sveta” – vidno obeležen znacima Crvenog krsta i grčkim zastavama – koji je prevozio pomoć prištinskom Kliničko-bolničkom centru prikupljenu u Grčkoj, a samo pukim slučajem niko nije nastradao.

1999. – Na severu Albanije srušio se američki helikopter AH-64 tipa “apač” i oba pilota su poginula, a NATO je saopštio da se nesreća dogodila zbog kvara motora tokom “rutinske vežbe”. To nije razvejalo sumnje da je “kvar” posledica dejstva protivvazdušne odbrane Vojske Jugoslavije i da je isti uzrok krajem aprila srušio još jedan “apač”, takođe u Albaniji.

2002. – Francuski predsednik Žak Širak osvojio je 82 odsto glasova u drugoj rundi izbora u kojem su Francuzi birali između njega i krajnjeg desničara Žan Mari Le Pena.

2004. – Slika Pabla Pikasa “Dečak s lulom” prodata je u njojorškoj galeriji “Sotbi” za 104 miliona i 168.000 dolara, što je najviša cena ikad postignuta na aukciji za neku sliku. galeriji “Sotbi” za 104 miliona i 168.000 dolara, što je najviša cena ikad postignuta na aukciji za neku sliku. @@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…