121. – Rođen je rimski filozof i car Marko Aurelije Antonije, koji je tokom vladavine suzbio germansku invaziju na Rimsko carstvo. Upamćen je i po izuzetnoj skromnosti i čestitosti, krajnje neuobičajenim za vladara.

1452. – Rođen je italijanski slikar, vajar, arhitekta, inženjer, pronalazač i mislilac Leonardo da Vinči, jedan od najvećih umova renesanse.

1532. – Napredujući ka Beču, turska vojska pod komandom sultana Sulejmana II upala je u Mađarsku.

1573. – Rođena je francuska kraljica italijanskog porekla Marija de Mediči, koja je posle smrti kralja Anrija IV 1610. upravljala zemljom kao regentkinja uz sina Luja XIII.

1607. – Kapetan Džon Smit doveo je u Kejp Henri u Virdžiniji prve koloniste, koji će osnovati prvo stalno britansko naselje u Americi.

1711. – Rođen je škotski filozof, ekonomista i istoričar Dejvid Hjum, koji je uzdigao empirističko filozofsko mišljenje u Engleskoj.

1798. – Rođen je francuski slikar Ežen Delakroa, glavni predstavnik romantizma, koji je stvorio dela velikog temperamenta i dramatičnosti.

1812. – Rođen je nemački industrijalac Alfred Krup, nazvan “kralj topova”, pod čijom je upravom metalurški koncern “Krup” 1847. počeo da proizvodi teške topove. Fabrike “Krup” su u oba svetska rata proizvodile teško naoružanje za nemačku vojsku.

1828. – Rusija je objavila rat Otomanskom carstvu, podržavši borbu Grčke za nezavisnost.

1865. – Džon Vilkis But, ubica predsednika SAD Abrahama Linkolna, ubijen je u pucnjavi sa federalnim vojnicima, 11 dana posle Linkolnove smrti.

1889. – Rođen je austrijski filozof Ludvig Vitgenštajn, zaslužan što je problematika jezika, značenja i smisla iskaza dobila posebno mesto u filozofiji.

1894. – Rodjen je nemački ratni zločinac Rudolf Hes, zamenik nacističkog vodje Adolfa Hitlera. Na sudjenju u Nirnbergu 1946. osuđen je za ratne zločine na doživotnu robiju. U avgustu 1987. obesio se u ćeliji zatvora “Špandau” pomoću električnog kabla.

1904. – Umro je matematičar Dimitrije Nešić, profesor matematike na Velikoj školi u Beogradu, član Srpske kraljevske akademije i ministar prosvete. Napisao je više udžbenika i uveo metarske mere u Srbiji.

1910. – Rođen je srpski pisac Mehmed-Meša Selimović, član Srpske akademije nauka i umetnosti, jedan od najvećih srpskih književnika 20. veka. Kako je sam otkrio, potomak je srpske porodice Vujović.

1915. – Italija je tajno potpisala Londonski ugovor s Velikom Britanijom, Rusijom i Francuskom i prešla u Prvom svetskom ratu na stranu sila Antante, koje su joj obećale Tirol, Trst, Goricu, Istru, delove Dalmacije i Albanije i Dodekaneska ostrva u Egejskom moru.

1931. – Umro je srpski glumac i reditelj Milorad Gavrilović, upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, jedan od najdarovitijih i najobrazovanijih glumaca svog vremena.

1937. – Nemački avioni, koje je Fransisku Franku poslao Adolf Hitler, razorili su u Španskom građanskom ratu gradić Gerniku u Baskiji i pobili stotine civila. Španski slikar Pablo Pikaso ovekovečio je stradanje Gernike na istoimenoj slici.

1942. – U najvećoj nesreći u istoriji rudarstva, u kineskom rudniku uglja u Benksiju, tada pod okupacijom Japana, poginulo je najmanje 1.540 ljudi.

1954. – U Ženevi je počela konferencija o Indokini kojom je okončana francuska dominacija u tom delu sveta. SAD nisu prihvatile rezultate skupa pa je u junu 1954. diktator Ngo Din Dijem, uz podršku SAD, postao premijer Južnog Vijetnama.

1962. – Američkom raketom iz Kejp Kanaverala lansiran je prvi britanski satelit “Arijel I”.

1964. – Tanganjika, Zanzibar i Pemba osnovale su Ujedinjenu Republiku Tanganjike i Zanzibara, koja je 29. oktobra 1964. nazvana Tanzanija.

1966. – U erupciji vulkana Kelud na indonežanskom ostrvu Java poginulo je najmanje 1.000 ljudi.

1984. – Umro je američki džez muzičar afričkog porekla Vilijam “Kaunt” Bejzi, kompozitor i vođa orkestra. Osnovao je 1937. orkestar s vrhunskim muzičarima – uključujući pevačicu Bili Holidej i trubača Baka Klejtona – koji je ubrzo stekao slavu najboljeg sving-orkestra u svetu.

1986. – U sovjetskoj atomskoj elektrani u Černobilju eksplodirao je četvrti reaktor, izazvavši najtežu mirnodopsku nuklearnu katastrofu, posle koje je hiljade ljudi umrlo od posledica zračenja, a radioaktivni oblak je prekrio znatan deo Evrope.

1994. – U Južnoj Africi počeli su prvi izbori na kojima su učestvovali i crnci i belci.

1999. – U Albaniji se srušio američki helikopter AH-64 tipa “apač”, što je NATO opisao kao nesrećan slučaj tokom “rutinske vojne vežbe”. Slično je objašnjen i pad letilice istog tipa devet dana kasnije, kad su oba pilota poginula, ali to nije razvejalo sumnje da su “kvarovi” zapravo posledica vatre protivvazdušne odbrane Vojske Jugoslavije.

2002. – U Erfurtu, prestonici nemačke pokrajine Tiringija, bivši učenik je u tamošnjoj gimnaziji ubio 14 profesora, dva đaka i jednog policajca, a potom izvršio samoubistvo. vši učenik je u tamošnjoj gimnaziji ubio 14 profesora, dva đaka i jednog policajca, a potom izvršio samoubistvo. @@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…