Krpelj je duzine 2.5 do 4 mm, a napunjen krvlju je mnogo veci. Kada se nadje na zivotinji ili coveku, krv sisa od 7 do 13 dana i isise oko 395 miligrama krvi.
Prolece je i vecina ljudi se odlucuje da slobodno vreme provede u prirodi. Ali bez obzira na to koliko prija leškarenje u travi ili šetnja livadama, treba znati da je sezona krpelja pocela s prvim toplijim danima. Zato je posle boravka u prirodi neophodno pregledati telo i odecu kako bi se otkrilo prisustvo ovog insekta, koji može doneti mnogo zdravstvenih problema. Posebnu pažnju treba pokloniti mestima s najnežnijom kožom, a deci treba prekontrolisati i kosu. Krpelju je potrebno nekoliko sati kako bi pronašao najpogodnije mesto za ubod, a ukoliko se na vreme otkrije, izbegava se mogucnost zaraze.
Krpelji najcešce borave na vrhu vlati trave gde cekaju žrtvu kako bi se zakacila za nju. Nekoliko sati posle toga „šetaju” po telu i traže najpogodnije mesto za ugriz. Hrane se krvlju coveka ili životinja i, ukoliko su zaraženi, mogu da budu prenosioci lajmske bolesti. Ubod krpelja je bezbolan, a gotovo nemoguce je osetiti i njegovo puzanje po telu dok traži pogodno mesto za ugriz. Zato je kontrola odece i tela neophodna. Da bi se smanjila opasnost od krpelja, potrebno je redovno kositi travu.

IZJAVA

Nisu svi krpelji zaraženi, a zaražena osoba ne može preneti bolest na drugog coveka. Lecenje lajmske bolesti traje vrlo dugo. Najraniji simptomi se javljaju od treceg do tridesetog dana u vidu crvenila na mestu uboda krpelja koji se vremenom širi. Može se javiti i glavobolja, povišena telesna temperatura, slabost, malaksalost… Krpelj se glavom zarije u kožu, a kada se nasisa krvi, stomak mu naraste i podseca na veci mladež svetle ili tamne boje. Nestrucnim licima se ne savetuje da pokušavaju da ga izvade, niti se savetuje da se krpelj premazuje benzinom, acetonom, uljem… j se ne savetuje da pokušavaju da ga izvade, niti se savetuje da se krpelj premazuje benzinom, acetonom, uljem… j@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…