1519. – Rođena je francuska kraljica italijanskog porekla Katarina de Mediči, ćerka gospodara Firence Lorenca II Medičija, koja je posle smrti muža Anrija II od 1560. vladala Francuskom kao regentkinja sinova Fransoa II, Šarla IX i Anrija III.

1598. – Francuski kralj Anri IV objavio je Nantski edikt, kojim su hugenoti izjednačeni u pravima s rimokatolicima.

1605. – Umro je ruski car Boris Fjodorovič Godunov, koji je preuzeo presto 1598, posle smrti Fjodora I. Pretpostavlja se da je 1591. ubio Fjodorovog mlađeg brata, prestolonaslednika Dimitrija, što je inspirisao Aleksandra Puškina da napiše dramu “Boris Godunov” i Modesta Musorgskog da komponuje istoimenu operu.

1743. – Rođen je američki državnik Tomas Džeferson, osnivač Demokratske stranke, predsednik SAD od 1801. do 1809. Tokom rata za nezavisnost bio je predsednik odbora koji je pripremio “Deklaraciju nezavisnosti”, prihvaćenu 4. jula 1776.

1832. – Rođen je srpski slikar Stevan Todorović, član Srpske kraljevske akademije. Izradio je oko 300 portreta savremenika, uključujući Kornelija Stankovića, Đuru Daničića, Vladana Đorđevića, kraljicu Nataliju. Radio je i ikonostase s kompozicijama iz nacionalne istorije u crkvama u Negotinu i Smederevskoj Palanci.

1848. – Sicilija je proglasila nezavisnost od Napuljske kraljevine.

1869. – Počeo je da izlazi srpski list “Pančevac”, koji je uređivao publicista Jovan Pavlović.

1885. – Rođen je mađarski filozof Đerđ Lukač, protagonista “zapadnog marksizma”.

1906. – Rođen je irski pisac Semjuel Beket, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1969, koji je 1953. dramom “Čekajući Godoa” otvorio eru “drame apsurda”.

1919. – Britanske trupe masakrirale su u Amricaru najmanje 379 Indusa, pristalica vođe pokreta za nezavisnost Indije Mahatme Gandija.

1941. – U Drugom svetskom ratu mađarski fašisti počeli su teror u Bačkoj i za nekoliko dana ubili oko 3.000 civila, mahom Srba.

1945. – Trupe sovjetskog maršala Fjodora Tolbuhina slomile su u Drugom svetskom ratu nemački otpor u Beču.

1945. – Teškim zapaljivim bombama američko vazduhoplovstvo je u Drugom svetskom ratu uništilo veliki deo Tokija.

1961. – Generalna skupština UN osudila je politiku aparthejda u Južnoj Africi.

1963. – Rođen je ruski velemajstor jevrejskog porekla Hari Vajnštajn, poznat kao Gari Kasparov, koji je 1985. u 23. godini postao prvak sveta, najmlađi u istoriji šaha. Titulu je preoteo zemljaku Anatoliju Karpovu, pobedom u meču rezultatom 13:11.

1964. – Američki glumac afričkog porekla Sidni Poatje dobio je Oskara za glavnu ulogu u filmu “Poljski ljiljani”, kao prvi crnac koji je osvojio tu nagradu.

1976. – U eksploziji u fabrici municije u Finskoj poginulo je 45 ljudi.

1990. – U uzaludnom pokušaju da spreči otcepljenje Litvanije, predsednik ŠSR Mihail Gorbačov zapretio je baltičkoj republici ekonomskim embargom ako za dva dana ne povuče deklaraciju o nezavisnosti.

1992. – Muslimanske paravojne snage pod kontrolom Alije Izetbegovića demolirale su i opljačkale dopisništvo Tanjuga u Sarajevu. Sedam naoružanih ljudi razbilo je centar veze i preseklo prijem vesti iz zemlje i sveta novinskim kućama u BiH i ukralo dva telefaksa, dva teleprintera, telefonske i radio aparate i televizor. Ostalu opremu su uništili, a dežurnog novinara opljačkali, uzevši mu i pasoš.

1999. – U napadu avijacije NATO teško je oštećena zemaljska satelitska stanica “Jugoslavija” u selu Prilike kod Ivanjice, na Kopaoniku je sa 11 projektila do temelja srušen hotel “Bačište” i uništeno je više mostova, uključujući most u Biljanovcu kod Kraljeva, most u Dedini kod Kruševca i most na reci Kosanici na putu Niš-Priština.

2002. – Umro je bivši ministar unutrašnjih poslova Srbije Vlajko Stojiljković, dva dana pošto je sebi pucao u glavu na ulazu u zgradu Savezne Skupštine, neposredno pošto je i Veće građana usvojilo Zakon o saradnji s Haškim tribunalom. Taj sud je tokom NATO agresije u maju 1999. Vlajkovića optužio za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata snaga Jugoslavije i Srbije na Kosovu i Metohiji.
zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata snaga Jugoslavije i Srbije na Kosovu i Metohiji.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…