8. aprila Svetski dan Roma obeležen je aktivnostima usmerenim na poboljšanje zaštite njihovih ljudskih prava i statusa u društvu. Cilj projekta Zajedno građani sveta je integracija Roma u našoj zajednici, međusobno razumevanje i tolerancija, suživot i očuvanje kulture i tradicije romskog naroda rečeno je na sinoćnoj tribini organizovanoj povodom Svetskog dana Roma.

Decenija Roma, zvanično Dekada Roma, proglašena u Sofiji kao međunarodna inicijativa, trebalo bi da se bavi pitanjima obrazovanja, zapošljavanja, zdravstva i stanovanja i da kroz sistemske promene rešava probleme Roma. Međutim, veliki broj Roma još uvek živi odvojeno od ostalih građana, u divljim naseljima, jer nemaju dovoljno novca da sebi obezbede normalne uslove za život. Jedan od njihovih najvećih problema je to što veoma teško uspevaju da pronađu posao. Većina njih ne ide u srednje škole i na fakultete, jer su siromašni. Čak i oni Romi koji steknu visoko obrazovanje, imaju problema da se zaposle. U nemogućnosti da nađu posao Romi, se izdržavaju prikupljkanjem starog papira i stakla, a mnogi od njih prinuđeni su da prose po ulicama gradova. Po zakonu o pravima manjinskih zajednica oni ne bi smeli da budu diskriminisani pri traženju posla, ali se to ipak događa zbog nečega što sociolozi zovu puzajućom diskriminacijom. Sociolozi kažu da u situaciji kada za isti posao apliciraju dva kandidata, jedan Rom, drugi ne-rom, u situaciji da imaju iste kvalifikacije, po prilici na posao će biti primljen onaj koji nije Rom. Dakle, radi se o jednom stepenu predrasuda prema Romima u smislu da su neradnici, da su lopovi, da se na njih čovek ne može osloniti.

Nije naša zemlja jedina u kojoj Romi nisu integrisani u društvo. I u ostalim balkanskim zemljama situacija je slična. Zbog toga su na Balkanu sledećih deset godina proglašene za dekadu Roma, period u kome bi ta zajednica trebalo da bude u potpunosti uključena u društvo.

šene za dekadu Roma, period u kome bi ta zajednica trebalo da bude u potpunosti uključena u društvo.

@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…