ANSAMBL SKC “Vuk Karadžic” iz Backe Topole pobednik je ovogodišnjeg Sabora folklora “Zlatni opanak”, koji je proteklog vikenda održan u Valjevu. Pobednickom ansamblu dodeljen je 10 kilograma težak “Zlatni opanak”, inace dar “Vecernjih novosti”.
Prvu nagradu primila je Slobodanka Rac, predstavnik SKC “Vuk Karadžic” iz Backe Topole. “Srebrni opanak” dodeljen je Kulturno-umetnickom društvu “Kosta Abraševic” iz Backe Palanke. Ovaj ansambl prošle godine pobedio je na prvom Saboru u Valjevu. Žiri, u kojem su bili eminentni strucnjaci, etnomuzikolozi, “Bronzani opanak” dodelio je Kulturno-umetnickom društvu “Đoka Pavlovic” iz Beograda.
Na ovogodišnjem “Zlatnom opanku” nastupilo je 80 kulturno-umetnickih društava i folklornih ansambala iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Federacije Bih, Hrvatske, Rumunije, Nemacke. Sva tri dana, od petka do nedelje, glavnim ulicama Valjeva defilovali su ucesnici Sabora u živopisnim narodnim nošnjama, uz igru i pesmu. Zborno mesto ucesnika bio je spomenik vojvodi Živojinu Mišicu, u centru grada. Sva tri dana, u Domu kulture bila su održavana po dva koncerta folkloraša, uz budno oko žirija i gromoglasne aplauze publike…
– Narodno stvaralaštvo znacajan je deo tradicionalne kulture, koja nas imenuje kao narod. Negujuci narodnu igru, pesmu, obicaje, svirku, nošnju, mi smo ljudi sa svojim korenom – kaže Tijosav Ninovic, organizator “Zlatnog opanka”. – Ovaj Sabor, koji je organizovalo Društvo za ocuvanje srpskog folklora “Gradac” u Valjevu, jedinstvena je prilika da se sagledaju umetnicka dostignuca na polju scenske postavke narodnih igara, šta je ucinjeno, dokle se došlo. Veliki broj prijavljenih kulturno-umetnickih društava govori da je neophodno da se ovakvi sabori organizuju.
eliki broj prijavljenih kulturno-umetnickih društava govori da je neophodno da se ovakvi sabori organizuju.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…