1242. – U bici na zaleđenom Čudskom jezeru, Rusi su pod komandom princa Aleksandra Nevskog do nogu potukli nemačke i holandske ritere, sprečivši ih da okupiraju severozapadne oblasti Rusije.

1588. – Rođen je engleski filozof Tomas Hobs, nastavljač i sistematizator klasičnog engleskog empirizma.

1794. – Odrubljena je glava francuskom revolucionaru Žoržu Žaku Dantonu, vođi radikalne grupe montanjara, koji je u Francuskoj revoluciji 14. jula 1789. predvodio pobunjeni narod u napadu na parisku tamnicu Bastilju.

1818. – U bici kod Maipua čileanske i argentinske trupe su porazile špansku vojsku, čime je zapečaćena nezavisnost Čilea.

1827. – Rođen je engleski hirurg Džozef Lister, koji je 1867. prvi uveo antisepsu u hirurgiju.

1841. – U niškom, leskovačkom, pirotskom i vranjskom kraju izbila je buna naroda protiv Turaka, poznata kao “Milojeva i Srndakova buna”, koju su predvodili Miloje Jovanović i Nikola Srndak. Posle borbi kod Prve Kutine i Gornjeg Matejevca 23. aprila 1841, Turci su u krvi ugušili bunu, mnoga sela spalili, a Jovanovića pogubili.

1865. – Umro je srpski kompozitor, pijanista i horovođa Kornelije Stanković, značajan za srpsku muziku kao osnivač nacionalnog pravca, zapisivač i harmonizator srpskog crkvenog pojanja. Doprineo je da se za srpsku muziku zainteresuju strani kompozitori, posebno ruski, uključujući Petra Čajkovskog i Nikolaja Rimskog-Korsakova.

1881. – Velika Britanija je u Pretoriji zaključila mirovni ugovor s Burima i priznala nezavisnost južnofričke republike Transval.

1887. – Kralj Milan Obrenović je naimenovao prvih 16 članova Srbske kraljevske akademije, potom Srpske kraljevske akademije, prethodnice Srpske akademije nauka i umetnosti. Od 1888. akademici su sami birali stalne i dopisne članove.

1900. – Rođen je američki filmski glumac Spenser Trejsi, prvi glumac koji je dve godine uzastopno dobio Oskara – za filmove “Hrabri kapetan” 1937. i “Grad dečaka” 1938.

1902. – Na stadionu “Ajbroks park” u Glazgovu poginulo je 20 i povređeno najmanje 200 ljudi kad se srušila tribina tokom fudbalske utakmice između Škotske i Engleske.

1908. – Rođen je austrijski dirigent Herbert fon Karajan, jedan od najvećih dirigenata 20. veka, koji je decenijama dominirao svetskom muzičkom scenom.

1908. – Rođena je američka filmska glumica Rut Elizabet Dejvis, poznata kao Bet Dejvis.

1916. – Rođen je američki filmski glumac Gregori Pek, najpoznatiji po ulozi liberalnog južnjačkog advokata u filmu “Ubiti pticu rugalicu”, za koju je nagrađen Oskarom.

1939. – Svoj nemačkoj deci između 10 i 13 godina naređeno je da se učlane u nacističku omladinsku organizaciju “Hitlerjugend”.

1941. – Potpisan je jugoslovensko-sovjetski pakt o prijateljstvu.

1942. – U Moskvi su u Drugom svetskom ratu predstavnici S S S R, Poljske, Čehoslovačke, Jugoslavije i Bugarske održali sveslovenski kongres s kojeg je svim Slovenima upućen poziv da se bore protiv fašističkog okupatora.

1944. – Britanski i američki bombarderi su treći put u Drugom svetskom ratu zasuli Niš tepihom bombi, usmrtivši najmanje 88 srpskih civila.

1951. – Američki inženjer Džulijus Rozenberg i njegova supruga Etel osuđeni su u Njujorku na smrt zbog atomske špijunaže u korist S S S R.

1955. – Britanski premijer Vinston Čerčil je podneo ostavku, okončavši dugu političku karijeru koja je, uz uspone i padove, trajala od početka 20. veka.

1958. – Umrla je srpska književnica Isidora Sekulić, izuzetan stilista širokog obrazovanja i visoke kulture, tanan posmatrač ljudskih života i sudbina, pisac visoke duhovnosti i prefinjenog duha, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Kritičari je smatraju klasikom srpske književnosti, a povodom njene smrti jedan od njih je ocenio da je umro “literarno najkulturniji čovek našeg tla od Ćirila i Metodija do juče, do danas, možda do prekosutra”.

1964. – Umro je američki general Daglas Makartur, u Drugom svetskom ratu komandant američkih trupa na Dalekom istoku, koji je u ime SAD u septembru 1945. potpisao kapitulaciju Japana.

1975. – Umro je je kineski generalisimus Čang Kaj Šek, koji je uz pomoć Zapada, posebno SAD, 47 godina diktatorski vladao, najpre Kinom potom Tajvanom, na koji je s pristalicama pobegao kad je poražen od komunista.

1982. – Prvi britanski ratni brodovi isplovili su ka Foklandskim ostrvima u Atlantskom okeanu koja su okupirale argentinske trupe.

1989. – Umro je srpski lekar Vojislav Arnovljević, osnivač kardiološke škole u Jugoslaviji, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i član Srpske akademije nauka i umetnosti.

1989. – Poljska vlada je legalizovala opozicioni radnički sindikat “Solidarnost”.

1989. – Vijetnam je saopštio da će do 30. septembra 1989. povući sve trupe iz Kambodže.

1995. – Tvrdnju SAD da Irak nastoji da razvije biološko oružje, Bagdad je odbacio kao deo kampanje Vašingtona da zadrži sankcije UN nametnute Iraku.

1995. – Izrael je lansirao prvi špijunski satelit “Ofek 3”.

1997. – Umro je američki pisac Alen Ginzberg , koji je kao jedan od duhovnih predvodnika bitničke generacije izrazio kritičan, sarkastičan i buntovan stav prema otuđenoj tehničkoj američkoj civilizaciji. Više puta je hapšen tokom antiratnih demonstracija.

1999. – NATO svioni su s tri razorne rakete pogodili centar Aleksinca, od kojeg su najbliži vojni ciljevi bili udaljeni nekoliko kilometara, usmrtivši najmanje 17 civila.

1999. – U napadu na Vranje NATO avijacija je usmrtila dvoje civila.

1999. – Prvi put od početka NATO agresije gađan je centar Zemuna i delimično je uništena ispražnjena zgrada Doma vazduhoplovstva, a na Dunavu je srušen novi železnički most između Bogojeva i Erduta.

1999. – Tripoli je predao dvojicu Libijica osumnjičenih da su u decembru 1988. izazvali eksploziju američkog putničkog aviona “boing 747” iznad Lokerbija u Škotskoj kada je poginulo 270 ljudi. zazvali eksploziju američkog putničkog aviona “boing 747” iznad Lokerbija u Škotskoj kada je poginulo 270 ljudi. @@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…