Vlada Srbije, u saradnji sa ministarstvima rada, zapošljavanja i socijalne politike, finansija i privrede, objaviće konkurs za davanje mikro kredita za nezaposlene, u iznosu od 5.000 do 20.000 evra, sa rokom otplate od tri do pet godina, odloženo na godinu dana. Konkurs za dobijanje mikro kredita biće raspisan najverovatnije u sredu i trajaće 30 dana, a jedini uslov je da kandidat bude nezaposlen i da se nalaze na evidenciji NSZ. Visina kredita zavisiće od toga koliko će preduzeće, koje bude registrovano sredstvima iz budžeta, zapošljavati radnika, a jedino ograničenje je da se tim sredstvima neće moći da bude kreditirana primarna poljoprivredna proizvodnja, jer za to već postoji druga kreditna linija. Za ove kredite iz budžeta će biti izdvojeno 7,5 miliona evra i Vlada će, ukoliko ova akcija uspe, u drugoj polovini godine za istu namenu rebalansom budđeta izdvojiti dodatna sredstva.
Kamatna stopa na odobreni mikro kredit iznosiće jedan odsto godišnje, s tim što bi se nakon godinu dana grejs perioda, kredit otplaćivao u tromesečnim ratama,.Utvrđena su tri jedinstvena alternativna instrumenta obezbeđenja kredita – solo menica korisnika mikro kredita sa dva kreditno sposobna žiranta, hipoteka prvog reda u srazmeri 1:1 u odnosu na odobreni kredit i ugovorno jemstvo pravnog lica za korisnika kredita.
Proceduru prijavljivanja zainteresovanih za dobijanje mikro kredita sprovodiće NSZ, a o tome kome će kredit biti odobren, odlučivaće Republički fonda za razvoj. Korisnici kredita će imati rok od dva meseca, od dana odobravanja kredita, da registruju svoju firmu i da se “skinu” sa evidencije NSZ i kada to i dokažu, kredit će biti pušten. Svaka eventualna zloupotreba bila bi kažnjena tako što bi kredit automatski bio pušten kao dospeo u celini sa odgovarajućim penalima.U Srbiji realno ima ima oko 500.000 nezaposlenih, što je jedna trećima od prijavljenih na evidenciji. m penalima.U Srbiji realno ima ima oko 500.000 nezaposlenih, što je jedna trećima od prijavljenih na evidenciji. @@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…