188. – Rođen je rimski car Septimije Bazijan , poznat kao Marko Aurelije Sever Antonin Avgust Karakala, jedan od najkrvožednijih tirana u rimskoj istoriji.

1284. – Umro je kastiljanski kralj Alfonso X Učeni, utemeljivač zakonodavstva, pokrovitelj nauke i zanatstva, verski veoma tolerantan.

1581. – Engleska kraljica Elizabet I proglasila je vitezom Frensisa Drejka, gusara i potom admirala, prvog Engleza koji je oplovio svet.

1617. – Umro je škotski matematičar Džon Neper, koji je pronašao logaritme i objavio principe izračunavanja logaritama.

1825. – Rođen je srpski filolog Đura Popović, poznat kao Đura Daničić, prijatelj Vuka Karadžića i njegov saradnik u borbi za reformu srpskog jezika i pravopisa. Izdao je “Rječnik iz književnih starina srpskih” i započeo veliki istorijski “Rječnik hrvatskoga ili srpskoga jezika”.

1860. – Rođen je srpski pisac Vojislav Ilić, osnivač moderne srpske lirike i tvorac verističkog izraza u srpskoj poeziji. Njegova lirika označila je raskid s romantičarskom poezijom i obeležena je misaonim skepticizmom.

1868. – Rođen je srpski književni istoričar i kritičar Pavle Popović, profesor Beogradskog univerziteta, član Srpske kraljevske akademije. Objavio je mnoge književno-istorijske studije i nekoliko istorija književnosti.

1896. – Rođen je američki pisac Robert Eme Šervud.

1905. – U zemljotresu u provinciji Lahor, tada delu Britanske Indije, poginulo je 19.000 ljudi.

1933. – Američki mornarički dirižabl “Akron” srušio se zbog oluje u Atlantski okean ispred obala Nju Džersija, usmrtivši 73 ljudi u letilici.

1936. – Prvog dana generalnog štrajka studenata Beograda, Zagreba, Ljubljane, Skoplja i Subotice protiv fašizacije zemlje i vlade Milana Stojadinovića, policija je na Medicinskom fakultetu u Beogradu ubila studenta prava Žarka Marinovića. U znak sećanja na taj događaj, 4. april se obeležava kao Dan studenata Beogradskog univerziteta.

1945. – Drugi svetski rat završen je na teritoriji Mađarske, iz koje su sovjetske trupe, u naletu ka Berlinu, isterale nemačku vojsku.

1949. – U Vašingtonu su ugovor o stvaranju NATO potpisali šefovi diplomatija Belgije, Velike Britanije, Danske, Italije, Islanda, Kanade, Luksemburga, Norveške, Portugalije, SAD, Francuske i Holandije. NATO je osnivačkim aktom definisan kao odbrambeni savez, da bi pola veka kasnije, 24. marta 1999, protivno Povelji Ujedinjenih nacija, mimo saglasnosti Saveta bezbednosti UN, suprotno dokumentu o evropskoj bezbednosti iz Helsinkija koje su njene članice potpisale, pogazivši sopstveni osnivački akt, čak i ustave pojedinih država članica, pod vođstvom SAD otpočeo agresiju na suverenu zemlju – Saveznu Republiku Jugoslaviju.

1968. – Američki baptistički sveštenik afričkog porekla Martin Luter King, vođa pokreta protiv rasnog ugnjetavanja i dobitnik Nobelove nagrade za mir 1964, ubijen je u Memfisu u američkoj državi Tenesi. Zbog toga što je njegov uticaj stalno rastao među crncima i ostalim ugnjetenim Amerikancima, na osnovu naloga šefa Federalnog istražnog biroa Edgara Huvera, osam godina pre ubistva praćen je doslovno svaki korak tog borca za građanska prava i protiv rasne segregacije i bezakonja. Prema oceni FBI, bio je “opasnost po američko društvo”. Posle očito namerno traljavo vođene istrage, za ubistvo je optužen Džejms Erl Rej i u martu 1969. osuđen na 99 godina robije. Kasnije je nezavisna istraga pokazala da je verodostojnost “dokaza” FBI veoma nepouzdana i da nije sigurno da je Rej atentator, ali nije uspela da izdejstvuje obnovu sudskog procesa.

1969. – U Hjustonu je prvi put ugrađeno veštačko srce u ljudski organizam, ali je 47-godišnji pacijent umro posle četiri dana.

1972. – S S S R je odbio da izda vizu sekretaru Švedske akademije koji je trebalo da uruči Nobelovu nagradu za književnost ruskom piscu Aleksandru Solženjicinu.

1975. – Prilikom pada američkog vojnog transportnog aviona posle poletanja iz Sajgona, poginulo je 155 vijetnamske dece, ratne siročadi.

1979. – U Pakistanu je obešen bivši premijer Zulfikar Ali Buto, oboren s vlasti u julu 1977. vojnim udarom generala Mohameda Zije ul Haka. Sud diktatorskog režima Zije osudio ga je na smrt pod neuverljivim optužbama da je naredio ubistva političkih protivnika.

1983. – Umrla je američka pozorišna i filmska glumica Glorija Džozefina Mej Svanson, koja se proslavila u vreme nemog filma.

1986. – Izrael je zatražio uvid u dokumentaciju komisije UN za ratne zločine o bivšem generalnom sekretaru UN Kurtu Valdhajmu.

1994. – Dve sedmice posle ofanzive muslimanskih snaga iz Goražda – koje nikad nije demilitarizovano, kao ni ostalih pet “zaštićenih zona” u BiH uspostavljenih odlukom Saveta bezbednosti UN – Vojska Republike Srpske uzvratila je kontraofanzivom, zaustavljenom polovinom aprila vazdušnim napadima NATO na srpske položaje.

1996. – Sudija italijanskog vojnog suda naložio je da bivšem nemačkom S S kapetanu Erihu Pribkeu, koji se branio frazom da je “samo izvršavao naređenja”, mora da bude suđeno zbog odgovornosti za masakr 335 italijanskih civila u Drugom svetskom ratu 1944. u Ardeatinskim pećinama blizu Rima.

1997. – Umro je ruski pisac Vladimir Aleksejevič Solouhin, koji je u pesničkim i proznim delima dosledno zastupao ideju o potrebi promišljenog odnosa prema prirodi i zaštiti spomenika ruskog nacionalnog bića.

1998. – U eksploziji metana u ukrajinskom rudniku uglja Skačinsko u oblasti Donjeck poginula su 63 rudara.

1999. – NATO avioni su razornim projektilima uništili rezervoare za gorivo centralne beogradske gradske toplane u Novom Beogradu, usmrtivši čuvara toplane Slobodana Trišovića. Gotovo u isto vreme gađana je Policijska akademija na Banjici, pri čemu je oštećena zgrada obližnje Vojno-medicinske akademije, puna bolesnika, uključujući 22 ranjenika od napada NATO avijacije širom Jugoslavije.

2002. – Umro je srpski arheolog-istoričar Milutin Garašanin, član Srpske akademije nauka i umetnosti i dopisni član Bavarske akademije nauka i Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

2004. – Španski vojnici i iračke snage bezbednosti otvorili su vatru na demonstrante u Nadžafu i tom prilikom ubijeno je 22 Iračana i dvojica okupacionih vojnika. Istog dana u Bagdadu je ubijeno sedam američkih vojnika i 28 Iračana. 22 Iračana i dvojica okupacionih vojnika. Istog dana u Bagdadu je ubijeno sedam američkih vojnika i 28 Iračana. @@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…